Za praznike se boste najbrž zredili za kilogram in pol

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Za praznike je značilno tudi pogostejše prenajedanje in opuščanje telesne dejavnosti, zaradi česar se v tem času pogosteje zredimo, v povprečju za 1,5 kilograma, opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.
Oglej si celoten članek

Po besedah Mateja Gregoriča z inštituta za javno zdravje je pomembno, da dnevne obroke načrtujemo vnaprej in se tako izognemo ponovljivemu prenajedanju. "Ob tem pazimo tudi na velikost obrokov, izbiramo manjše porcije, ob vsakem obroku pa skušamo zaužiti tudi nekaj vode ali čaja. Ne glede na skorajda pregovorno obvezno prisotnost tradicionalnih jedi poskrbimo, da bo jedilnik kolikor se le da uravnotežen, torej tudi z dovolj zelenjave, sadja, izdelkov iz polnovrednih žit in druge vlakninske hrane," je navedel.

Malo prilagodite recepte! 

Gregorič svetuje, da skušamo recepte spremeniti tako, da vključimo čim manjšo količino sladkorja, soli in maščobe. Izberemo lahko tudi bolj puste vrste mesa, vidno maščobo pa odstranimo. "Pomaga tudi, da vodimo dnevnik o zaužiti hrani, s čimer lažje nadziramo vsakdanjo prehrano, pazimo pa tudi na dovolj časa, ki ga bomo namenili telesni aktivnosti," je pojasnil.

Prehrana med prazniki lahko po njegovih besedah vpliva na povečanje telesne teže, sicer pa drugih dolgoročnih posledic nima. Izjema so lahko kratkotrajne prebavne težave, ki pa običajno minejo brez večjih zapletov. "Poslabša se lahko tudi naše počutje, razpoloženje in storilnost. Praviloma lahko pride do težav le v primeru prenajedanja, neustrezne prehrane ali prevelikih odmerkov alkohola, zato moramo biti toliko zmerni, da do teh težav sploh ne pride," svetuje.

Kozarec vode ali žlica kisa spodbudi prebavo

Sicer pa si lahko pomagamo s kozarcem vode z žlico kisa ali limoninega soka, ki običajno spodbudi prebavo in prebavne encime. Prebavo olajšata tudi riževa ali ječmenova juha, v primeru zaprtja pa je najboljša telesna dejavnost in hrana z veliko vlakninami. Uporaba prehranskih dopolnil, ki spodbujajo izločanje želodčne kisline in prebavnih encimov ali krepijo naravno črevesno floro, je po mnenju Gregoriča smiselna le v primeru indikacij.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.