Za odprto mednarodno trgovino

Foto: Žurnal24 Mandelson meni, da je Evropa odvisna od izvoza in mednarodne trgovine, ki poganj
Evropski komisar za trgovino Peter Mandelson se je v sklopu obiska v Sloveniji pogovarjal o prioritetah na področju evropske trgovinske politike v času slovenskega predsedovanja Svetu EU.
Oglej si celoten članek

Skupaj s sogovorniki, med drugim se je sestal tudi z gostiteljem, ministrom za gospodarstvo Andrejem Vizjakom, in premierjem Janezom Janšo, je veliko pozornosti namenil zlasti razvoju pogajanj iz Dohe, ki potekajo v sklopu Svetovne trgovinske organizacije (WTO). Slovenija namreč prevzema predsedovanje v prelomnem obdobju, v katerem bo postalo jasno, ali bodo ta pogajanja o liberalizaciji svetovne trgovine uspešna ali ne. "EU si bo s podporo slovenskega predsedovanja prizadevala, da bo ta krog pogajanj uspešen, saj je to ključnega pomena za zagotovitev trenutne odprtosti svetovnega gospodarstva in za ustvarjanje nove trgovinske menjave, kot tudi za spodbujanje razvoja v državah v razvoju," je povedal evropski komisar za trgovino. "Evropa je odvisna od izvoza, mednarodna trgovina poganja našo gospodarsko rast, zato je zelo pomembno, da podpremo nadaljevanje odprtosti svetovnega gospodarstva z odprtostjo svojega lastnega v Evropi," je pojasnil komisar.

Rastoča Kitajska je globalen izziv

Mandelson se zavzema za to, da bi Rusija čim prej stopila v WTO. © BOBO

 
Mandelson se je ob tem dotaknil tudi trgovinskih odnosov z ZDA, Rusijo in Kitajsko. "Integriranje rastoče Kitajske je globalen izziv. Normalizirati moramo odnose in biti pošteni drug do drugega, tako glede priložnosti kot trenj, ki jih prinašajo ti odnosi," je dejal in kot eno od glavnih vprašanj izpostavil trgovinski primanjkljaj, za katerega so kitajski voditelji priznali, da je nevzdržen, vendar pa doslej niso sodelovali pri iskanju rešitev za njegovo odpravitev. "Upam, da bo Kitajska hitro uresničila to ponudbo, vzpostavila dialog oziroma mehanizem, tako da bi v letu 2008 lahko začeli delati kar se da hitro," je povedal Mandelson, ki upa, da bo s tem odprto novo poglavje v odnosih med Kitajsko in EU. V zvezi s tem je opozoril tudi, da bo morala Kitajska kmalu pokazati tudi dejanja, sicer bo težko zagovarjal odprtost evropskih trgov za kitajske izdelke.

Rusija naj čim prej vstopi v WTO
Glede Rusije pa je komisar izrekel podporo njenemu prizadevanju za vstop v WTO. To bo namreč prispevalo tako k političnim kot gospodarskim odnosom, zlasti pri reševanju vprašanj, povezanih z energetsko oskrbo. Evropa in Rusija sta na energetskem področju kot ključni dobavitelj in ključni potrošnik energije soodvisni in imata dobre odnose, vendar pa morajo ti biti bolj pogodbeno osnovani. Vizjak je ob tem izpostavil, da Slovenija v celoti podpira prizadevanja Evropske komisije, da doseže dogovor z Rusijo. "Slovenija lahko pri teh prizadevanjih v sklopu predsedovanja veliko pomaga , saj ima razmeroma nevtralen položaj. Nima nikakršnih ambicij po individualnih dogovorih, nima nekih individualnih interesov in zagovarja celovit evropski pristop k dogovoru z Rusijo," je dejal.

Mandelson se je srečal tudi s premierom Janezom Janšo, državnim sekretarjem za evropske zadeve Janezom Lenarčičem in ministrom za zunanje zadeve Dimitrijem Ruplom. Z vsemi je govoril predvsem o prednostnih nalogah bližajočega se slovenskega predsedovanja Svetu EU.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.