Za neznane in neodločene

Foto: Žurnal24 Raziskava Ninamedie je pokazala, da bo Zoran Janković zmagal že v prvem krogu, z
Veleplakati. Večina kandidatov za župana jih še nima. Bolj jih potrebujejo neznani, menita strokovnjaka.
Oglej si celoten članek

Le šest od 13 kandidatov za ljubljanskega župana se že predstavlja na veleplakatih. “Plakati so koristni za tiste, ki niso prepoznavni. Tisti, ki so že, pa tega ne delajo v večjem obsegu, če sploh,” meni strokovnjakinja za komuniciranje Marta Kos. Njen kolega Miro Kline pa misli, da so veleplakati v političnih kampanjah preverjeno učinkoviti.

Plakati vplivajo na volilce
Kline ob tem opozarja: “Vendar je učinek plakatov vedno odvisen od ideje, ki jo v konkretnem kreativno sporoča. Takšni nato vplivajo na volilce, pa naj ti to priznajo ali ne.” Kosova je dodala, da so veleplakati namenjeni neodločenim volilcem, saj jih odločeni sploh ne opazijo.

Kline meni, da so se za najboljšo kampanjo odločili v SDS. Na veleplakatih Zofije Mazej Kukovič prevladuje bela barva. “Gre za zelo premišljen in subtilen napad na dozdajšnjega župana Zorana Jankovića. Bela barva najprej asociira na nedolžnost, nepokvarjenost in neomadeževanost,” pravi Kline. Po njegovih besedah veleplakat sporoča, da je v nasprotju z drugimi kandidati zmožna delati v korist vseh občanov.

Foto: Žurnal24 Zofija Mazej Kukovi%C4%8D



Napaki Jankovića in NSi
Slabše mnenje ima o kampanji Jankovića, ki ima na vseh plakatih napisano, da dela: “Več kot očitno je, da Janković veliko dela, zato tega ni bilo treba napisati na njegove volilne veleplakate. Še posebno ne v tej obliki, ki omogoča še druge interpretacije in ki vsiljuje vprašanje 'Za koga?'”

Prav tako ni navdušen nad izbiro Mojce Kucler Dolinar: “Volim. Te v osnovi ni hrvatizem, je pa velika strateška in oblikovalska napaka, ker snovalci kampanje niso uvideli druge možnosti branja, dekodiranja slovenskega besedila.”

“Dobili smo že mnogo zanimivih odzivov, tudi v zvezi s hrvaščino, vendar je NSi slovenska stranka in njeno delovanje poteka v slovenskem jeziku,”
so v NSi odgovorili na očitke o podobnostih s hrvaščino. Dodali so, da so se za besedi Volim in Te odločili, ker so se želeli zoperstaviti vtisu, da ni izbire in da je v tekmi za ljubljanskega župana že vse odločeno.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.