Za Grke bolj kot drahma primeren geuro

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Grčija bi se lahko najhitreje pobrala iz krize, če bi še naprej ostala v evroobmočju, a bi pri tem uvedla vzporedno valuto geuro, v študiji ugotavlja glavni ekonomist Deutsche Bank Thomas Mayer.
Oglej si celoten članek

Geuro bi po mnenju Mayerja Grčiji pomagal uravnotežiti proračun brez tuje finančne pomoči s strani tako imenovane Trojke (Mednarodni denarni sklad, EU in ECB).

Prihajajoči vladi bi to omogočilo zavrnitev ostrih varčevalnih ukrepov, ki so zdaj pogoj za pridobitev finančne pomoči.

Z geurom bi Grčija tako lahko, ne da bi zapustila evroobmočje, devalvirala svojo valuto in tako postala bolj konkurenčna.

"Pričakujemo veliko depreciacijo valute, ampak grške oblasti bodo lahko prek stabilne fiskalne politike in strukturnih reform stabilizirale ali ojačale devizno razmerje geura v primerjavi z evrom. Poleg tega pa bodo imele še vedno odprta vrata za vrnitev v evroobmočje," je dejal.

Kljub temu pa bi po oceni Mayerja Grčija ob tem še vedno lahko koristila mednarodno pomoč Trojke.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 13:33 22. Maj 2012.

    A zdej se še zajebavajo z nami. Najbolje bo, da ima vsak svojo tiskarno denarja.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.