V Društvu kmečkih žena Metlika (DKŽM) še ta mesec pričakujejo izdajo certifikata za belokranjsko pogačo. Izmed 16 ponudnikov oziroma proizvajalcev, ki so vključeni v projekt, so namreč zunanji presojevalci z Bureauja Veritas ta teden obiskali štiri naključno izbrane ter pregledali njihove prostore in dokumentacijo.
Pregledali so tudi dokumentacijo DKŽM, ki bo nosilec certifikata, v ponedeljek pa bodo izbrani proizvajalci pogače odnesli še na senzorično ocenjevanje, kjer bo tričlanska komisija preverila obliko in okus pogače.
Za belokranjsko pogačo, ki je po objavi v evropskem uradnem listu, na katero ni bilo pripomb, zdaj zaščitena tudi na ravni Evropske unije, je, kot pravi Andreja Drakulič Veselič, koordinatorica projekta, pomembno: “Da je okrogla, premera 30 centimetrov, narejena iz moke, vode, soli, kvasa in malo sladkorja, razrezana, premazana z jajcem, posuta s soljo in kumino ter pečena na pekaču, premazanim z maslom.” Certificirane pogače bo za zdaj mogoče kupiti pri proizvajalcih, pozneje pa nameravajo zanje vzpostaviti tudi prodajna mesta.
Za belokranjsko pogačo še certifikat
Kulinarika. Certificirano pogačo bo peklo 16 proizvajalcev. Zaščitila jo je tudi Evropska unija.