Za belokranjsko pogačo še certifikat

Foto: Žurnal24 Za peko belokranjske pogače so pri Društvu kmečkih žena Metlika ta teden priprav
Kulinarika. Certificirano pogačo bo peklo 16 proizvajalcev. Zaščitila jo je tudi Evropska unija.
Oglej si celoten članek

V Društvu kmečkih žena Metlika (DKŽM) še ta mesec pričakujejo izdajo certifikata za belokranjsko pogačo. Izmed 16 ponudnikov oziroma proizvajalcev, ki so vključeni v projekt, so namreč zunanji presojevalci z Bureauja Veritas ta teden obiskali štiri naključno izbrane ter pregledali njihove prostore in dokumentacijo.

Pregledali so tudi dokumentacijo DKŽM, ki bo nosilec certifikata, v ponedeljek pa bodo izbrani proizvajalci pogače odnesli še na senzorično ocenjevanje, kjer bo tričlanska komisija preverila obliko in okus pogače.

Za belokranjsko pogačo, ki je po objavi v evropskem uradnem listu, na katero ni bilo pripomb, zdaj zaščitena tudi na ravni Evropske unije, je, kot pravi Andreja Drakulič Veselič, koordinatorica projekta, pomembno: “Da je okrogla, premera 30 centimetrov, narejena iz moke, vode, soli, kvasa in malo sladkorja, razrezana, premazana z jajcem, posuta s soljo in kumino ter pečena na pekaču, premazanim z maslom.” Certificirane pogače bo za zdaj mogoče kupiti pri proizvajalcih, pozneje pa nameravajo zanje vzpostaviti tudi prodajna mesta.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.