Z reformo nad prevelike banke

Foto: Žurnal24 (Foto: Reuters)
Največje švicarske banke so še vedno prevelike, da bi jih lahko pustili propasti, kar zahteva reforme finančnega sistema, je poudaril prvi mož švicarske centralne banke Philipp Hildebrand.
Oglej si celoten članek

Čeprav največje švicarske banke znižujejo svojo bilanco, ostajajo na dominantnih položajih, je na skupščini švicarske centralne banke dejal Hildebrand.

Država je pred kratkim naznanila uveljavljanje novih pravil glede kapitalskih zahtev, ki se bodo nanašala na največje banke. Trenutno sta to UBS in Credit Suisse.

Te zahteve bodo progresivne in bodo banke napeljevale k zmanjševanju lastne sistemske pomembnosti, je v Bernu napovedal Hildebrand. "Kapitalske zahteve morajo biti zadostno stroge, da bodo banke motivirale za prevzemanje odgovornosti za tveganja, ki so jo do sedaj lahko prelagale na splošno javnost," je dejal.

Tudi za propad slabih bank
V primeru, da bi se v prihodnje ponovila podobna kriza, kot jo je svet izkusil v minulih letih, se je prvi mož SNB zavzel za možnost propada katere koli banke. Sistem bi moral izključiti potrebo po državni intervenciji, če se banke znajdejo v težavah.

Kar se tiče splošnega stanja gospodarstva pa je Hildebrand ocenil, da je najhuje že mimo. "Danes je najhuje za nami. V prihodnost lahko gledamo z mero optimizma," je dejal.

Ponovno pa je zagotovil tudi odločenost centralne banke, da prepreči pretirano rast vrednosti švicarskega franka v primerjavi z evrom. Ta problem bi lahko postal še večji, če se bodo nadaljevale dolžniške težave držav območja z evrom.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.