Vstopa pri vseh vratih mestnih avtobusov ne bo

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
LPP občanu, ki zaradi nepotrebne gneče predlaga vstop na avtobus pri vseh vratih, odgovarja, da se to ne bo zgodilo.
Oglej si celoten članek

"Predlagam, da sta vstop in izstop na mestni avtobus dovoljena pri vseh vratih, saj se bomo tako potniki lažje razporedili po avtobusu," je v pobudi ljubljanski občini in Ljubljanskemu potniškemu prometu navedel Ljubljančan. A kljub pozitivnim izkušnjam iz tujine, v Sloveniji omenjenega režima ni mogoče pričakovati.

Na LPP namreč odgovarjajo, da je razlog za omogočanje dodatnega vstopanja na ostala vrata predvsem v skrajševanju časa na postajališčih in posledično poviševanju potovalne hitrosti. Na podlagi analiz, ki so jih izvedli v Ljubljani, pa je le na 14 postajališčih takšna gneča, da bi vstopanje na vsa vrata tudi dejansko vplivalo na višje potovalne hitrosti, in še to samo v jutranji konici od 7.45 do 8.30 ure.

Manj prihodkov in še 1,5 milijona stroškov

Foto: Žurnal24 Izguba urbane vas v najboljšem primeru stane deset evrov, v najslabšem pa kar 50 Zaradi tretjine potnikov, ki uporabljajo mesečne vozovnice, bi lahko za bolj enakomerno razporeditev potnikov sicer izvedli režim, kjer bi potniki vstopili skozi prva in zadnja vrata, izstopili pa skozi srednja vrata. A na LPP se pri tem bojijo neplačnikov: "Že danes, ko imamo vstop samo pri vozniku se srečujemo s poskusi neplačevanja ali neplačevanjem s strani potnikov, ki prevoz plačajo z vrednostno vozovnico ali telefonom."

Poleg zmanjšanja prihodkov pa bi nov režim prinesel tudi dodatne stroške. Pol milijona za namestitev validatorjev na zadnja vrata in še dodaten milijon za predelavo 56 avtobusov tako, da zadnja vrata odpre voznik ali potnik sam.

"Poleg navedenih razlogov, je tudi varnost tista, ki je ne smemo zanemariti. Voznik slabše vidi zadnja in predzadnja vrata zgibnega vozila, še sploh če je vozilo zalomljeno," dodajajo na LPP, kjer menijo, da se potovalna hitrost ne bi povečala, zato se novost pač ne izplača.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 8

  • Ne sj ima prav. Ko gre za imigrante se tud vedno posplošuje, zakaj se ne bi še za Slovence. Pač …

  • 00:46 9. Marec 2016.

    Bolj malo je Slovencev ostalo v Ljubljani

  • 00:45 9. Marec 2016.

    Bolj malo je Slovencev ostalo v Ljubljani

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.