Vsega kriva konkurenca

Foto: Žurnal24 (Foto: Anže Petkovšek)
Lekarna Ljubljana. Jaklič bo ovadil direktorico JAZMP. Pred registracijo zdravila čakali na odziv strank.
Oglej si celoten članek

“Vsi preizkušani parametri so znotraj predpisanih meja,” je direktor Lekarne Ljubljana Marko Jaklič citiral rezultate analiz štirih zdravil ljubljanskega galenskega laboratorija, ki jih je opravila Javna agencija RS za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP).

Naši izdelki, za katere imamo analizne certifikate, so kakovostni, varni in učinkoviti. Narejeni so iz preizkušenih sestavin, ki jih kupujemo pri istih virih kot multinacionalke.
Lilijana Zwittnig Čop, 
vodja Galenskega laboratorija Lekarne Ljubljana

Poudaril je, da so jih v analizo poslali že septembra in da so bili rezultati novembra že pripravljeni, vendar jim jih iz JAZMP niso posredovali. Dobili naj bi jih šele po tem, ko jih je osem ur zahteval odvetnik Lekarne Ljubljana Peter Fašun.

“Vsi štirje izdelki, okoli katerih v zadnjem času bijemo vojno, so kakovostni ter varni in sprašujemo se, zakaj smo morali na to čakati pet mesecev, kdo za tem stoji?” se je vprašal Jaklič.

Namestnica direktorice JAZMP Vesna Koblar je na vse očitke odgovorila, da je Lekarna Ljubljana javnosti posredovala zavajajoče podatke in napačne trditve. “Po proučitvi vseh podrobnosti se bomo v kratkem ustrezno odzvali,” je dodala.

Napad na konkurenco
Jaklič sicer meni, da je za vsemi sproženimi postopki proti Lekarni Ljubljana konkurenca – farmacevtska podjetja. Poudaril je, da na slovenskem trgu pred njihovim ascalcinom plus za aspirin ni bilo konkurence in da je direkotirca Bayerja obiskala JAZMP.

V Bayerju so dejali, da z JAZMP ves čas dobro sodelujejo, z odgovornimi pa imajo sestanke zaradi zdravil, ko je to potrebno.

Dodali so, da konkurenca na tržišču zanje ni novost, in obenem povedali, da so v zadnjem četrtletju lanskega leta v lekarnah Lekarne Ljubljana res prodali za okoli 20 odstotkov manj aspirina.

Jaklič je nato omenil tudi Lek. “Paracetamola, kar je sestavina lekadola in našega paracetamola, v Evropi nihče več ne proizvaja,” je zatrdil. Paracetamol za obe zdravili je po njegovih trditvah proizveden na Kitajskem.

“Lekadol je v celoti izdelan v Sloveniji, učinkovino zanj pa kupujemo pri dobaviteljih v ZDA in Franciji,” so sporočili iz Leka.

Galenske bodo registrirali
Sporni galenski izdelki Lekarne Ljubljana so izdelani na Poljskem in pakirani v Sloveniji. Jaklič je razložil, da jih na Poljskem pakirajo zato, “ker spoštujejo zakon”.

Kazenska ovadba

Proti direktorici agencije. Odvetnik Lekarne Ljubljana Peter Fašun je napovedal kazensko ovadbo direktorice JAZMP Martine Cvelbar, ker naj ne bi izpolnila dolžnostnega ravnanja, torej obveščati in informirati javnost o zdravilih.

Zatrdil je, da so nekatere galenske izdelke že 20 let delno izdelovali pri pogodbenikih in da temu ni nihče nasprotoval, dokler “nismo stopili v zelje velikim multinacionalkam”.

Lekana Ljubljana izdeluje 180 galenskih izdelkov, šest je registiranih zdravil, 15 pa jih je na pozitivni listi Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Na vprašanje, zakaj niso takoj začeli registrirati spornih galenskih izdelkov, pa je Jaklič odgovoril, da so “želeli preveriti, kakšen bo odziv strank”.

Pridobitev dovoljenja za promet z zdravilom je sicer, kot je že v sredo pojasnila Koblarjeva, postopek, v katerem neodvisni pristojni organ na podlagi natančno določenih in zelo strogih zahtev ocenjuje kakovost, varnost ter učinkovitost nekega zdravila.

V Lekarni Ljubljana pa so decembra – tri mesece po tem, ko so začeli prodajo galenskega metafena in ascalcina plus – začeli postopek za registracijo zdravil.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.