Vremenski cirkus; nevihte, plohe, vročina in saharski prah

Foto: Epa
Foto: Epa
Pestro dogajanje tudi pri naših južnih sosedih, kjer so prižgali alarm.
Oglej si celoten članek

"Danes bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, ki je bo več v severozahodnih krajih. Predvsem v severni polovici države je možna kakšna ploha ali nevihta, bolj verjetno v popoldanskem času. Najvišje dnevne temperature bodo od 28 do 32, v severozahodni Sloveniji do 25 stopinj Celzija," napovedujejo vremenoslovci Agencije RS za okolje (Arso). 

Ponoči bo na severu in zahodu še možna kakšna ploha ali nevihta. Spremljajte radarsko sliko padavin TUKAJ. 

Napovedujejo, da bo v ponedeljek povečini sončno: "Zapihal bo severovzhodni veter. Predvsem popoldne bo možna kakšna ploha ali nevihta. Najnižje jutranje temperature bodo od 14 do 20, najvišje dnevne od 29 do 33, v Zgornjesavski dolini do 26 stopinj Celzija."

Vse bolj vroče bo

V noči na torek bo po napovedi Arsa v vzhodni Sloveniji še možna kakšna nevihta. V torek bo sprva lahko nekaj več oblačnosti, nato se bo zjasnilo. V hribovitih krajih popoldne ni izključena kakšna nevihta. Na Primorskem bo pihala šibka burja, drugod severovzhodni veter. V sredo bo večinoma jasno. Vse bolj vroče bo.

Kakšna je napoved za sosednje pokrajine?

"Danes bo v krajih južno in vzhodno od nas prevladovalo deloma jasno in vroče vreme, verjetnost za nevihte bo majhna. V krajih severno in zahodno od nas bo spremenljivo oblačno s posameznimi nevihtami. V severnem Jadranu bo prevladoval veter južnih smeri, ob nevihtah pa bo v krajih zahodno od nas prehodno zapihal severni veter," pravijo na Arsu. 

Jutri bo povečini sončno, v Alpah bodo popoldne možne posamezne nevihte

Na Hrvaškem alarm zaradi vročine

Hrvaški vremenoslovci svarijo, da prihaja danes nad državo velika količina saharskega prahu. "Popoldne in zvečer bi lahko padla kakšna ploha, izrazitejša bi lahko bila na severozahodu in severu države. Jutri bo podobno, sončno in vroče s temperaturami do 35 stopinj Celzija," pišejo pri 24Sata.

Foto: Epa Saharski pesek

Predvsem popoldne in zvečer bo na severozahodu in severu države lahko padla kakšna ploha ali nevihta. Celotna Hrvaška je danes v zelenem, vremenskega alarma ni, temperature se bodo dvignile do 34 stopinj Celzija. Za območje Splita so za ponedeljek prižgali rumeni alarm zaradi izjemno visokih temperatur.

Nebo bi se lahko pri naših južnih sosedih že v nedeljo iz modrega prelevilo v rumenkasto. Kot piše vremenski portal Istramet, bi lahko v ozračje zašel večji oblak saharskega prahu. Gre za oblak, ki potuje od Atlantika do Amerike, ena od njegovih vej bo prizadela tudi Hrvaško: "To bi lahko trajalo dneve, zato se čaka nova fronta in nevihta, ki bi očistila ozračje."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 11:05 7. Julij 2024.

    In neka Tanja Cegnar, ki se baje ne ukvarja z zarotami, ni niti senca meteorologa, kakršen je bil nekoč gospod …

  • 10:55 7. Julij 2024.

    Ni cirkus, temveč 'zarota'. Takšna, kot je bil 'Kovid'. Prej so cirkusanti takoimenovani strokovnjaki, ki nikakor 'nočejo videti' očitnega, oziroma …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.