Vreme: Močni nalivi, nevarnost poplav, v teh krajih po Sloveniji bo najhuje

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Do petka bo v večjem delu Slovenije občasno deževalo. Možna so razlivanja rek, povečana je nevarnost za nastanek zemeljskih plazov in reaktivacijo zemeljskih plazov.
Oglej si celoten članek

Od danes opoldne do noči lahko pričakujemo padavine po vsej državi. Najbolj obilne bodo predvsem v zahodni polovici Slovenije. Možni bodo tudi krajevni nalivi, pravijo na agenciji za okolje. Za večji del države je zaradi obilnih padavin izdano oranžno opozorilo. Oranžno opozorilo bo za južni del države veljalo tudi v četrtek in petek. 

Foto: Profimedia oranžno vremensko opozorilo

"Prav povsod po državi, z izjemo severovzhoda so možna razlivanja posameznih rek. V četrtek bodo še naprej naraščale Kolpa, Krka in Ljubljanica, ki se lahko pričnejo razlivati na običajnih poplavnih območjih. Ostale reke po državi bodo v četrtek prehodno upadale, nato pa čez dan ponovno narasle," opozarja vremenski portal Neurje.si.

Geološki zavod Slovenije opozarja, da bo v sredo in četrtek povečana nevarnost za nastanek zemeljskih plazov in reaktivacijo zemeljskih plazov. Ker bodo tla namočena, bo povečana nevarnost za nastanek plazov tudi v dneh, ko se bodo padavine umirile. 

xxx

Kot rečeno, padavine se bodo do poldneva razširile nad vso državo. Pojavljale se bodo tudi nevihte z nalivi. Ob morju bo zapihal jugo, ki se bo krepil, drugje pa jugozahodni veter. Popoldne se bo vetrovna slika nekoliko obrnila, saj bo postopno začel pihati severni veter. Najvišje dnevne temperature bodo danes od 15 do 21, v Gornjesavski dolini okoli 13 °C.

Vremenoslovci pričakujejo, da bo dež ponoči od severozahoda ponehal. Ponekod v severnih krajih se bo oblačnost prehodno trgala. Na Primorskem bo zapihala šibka burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 5 do 12, na Primorskem do okoli 14 °C.

Gibanje padavin lahko spremljate na radarski sliki padavin.

V četrtek bo sprva oblačno, sredi dneva pa se bo od juga dež znova razširil nad vso Slovenijo. Zapihal bo severovzhodnik, popoldne se bo burja na Primorskem krepila. Najvišje dnevne temperature bodo nekoliko nižje od današnjih, in sicer od 9 do 14, na Primorskem do okoli 18 °C.

Kaj sledi?

V petek bo oblačno s pogostimi padavinami. Pihal bo severni veter, na Primorskem sprva zmerna burja, ki bo čez dan slabela. Meja sneženja se bo ponekod na severu spustila do nadmorske višine okoli 1400 metrov. V soboto bo na Primorskem sončno, pihala bo šibka burja. Drugod bo zmerno do pretežno oblačno.

"V nedeljo in ponedeljek bo dokaj sončno in čez dan topleje, jutra bodo po nižinah verjetno meglena. V torek se bo verjetno pooblačilo. V sredo bodo padavine zopet verjetnejše. Nato je napoved še precej negotova. Od nedelje naprej bodo dnevne temperature vsak dan stopinjo višje in bodo v torek okoli 20 °C. Jutranje temperature bodo v nedeljo in ponedeljek okoli 5, nato od 10 do 15 °C. Nato do konca obdobja občutne ohladitve ni na vidik,." pričakovanja za naslednji teden strnejo na agenciji za okolje. 

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.