Volilni sistem gre v DZ

Foto: Žurnal24 (Foto: Gregor Katič)
Vlada potrdila novelo zakona o volitvah. Predvidena ukinitev volilnih okrajev in uvedba absolutnega preferenčnega glasu.
Oglej si celoten članek

"Volivke in volivci bodo z novim sistemom dobili odločilen vpliv," je po seji vlade povedala ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs, ki upa, da bo za spremembe v državnem zboru (DZ) zadostno soglasje, tako imenovana dvotretjinska večina.

Novela predvideva ukinitev volilnih okrajev, ohranili pa bi osem volilnih enot in v vsaki od njih volili 11 poslank in poslancev. Obenem bi uvedli absolutni preferenčni glas, kar pomeni, da bi volivke in volivci odločali o tem, kateri kandidat z liste naj bo izvoljen.

Na kandidatni listi noben spol ne bi smel biti zastopan z manj kot 40 odstotki glede na skupno število kandidatk in kandidatov na listi, kar že velja za lokalne volitve in volitve evropskih poslancev.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.