Vlada stopila nasproti sodnikom

Foto: Žurnal24 (Foto: iStockphoto)
Sodniška stavka je korak bližje zaključku, saj je vlada sprejela izhodišča za prenovo plačnega sistema za sodnike.
Oglej si celoten članek

V izhodiščih pravosodno ministrstvo predlaga višje fiksne plače, odpravo nesorazmerij med plačami sodnikov in predsednikov sodišč, odpravo sistema rednih napredovanj, primerljivost sodniških plač s plačami poslancev in ministrov ter uvedbo direktorjev sodišč.

Pravosodni minister Aleš Zalar je pojasnil, da bo sledila priprava konkretnih izračunov in v nadaljevanju tudi usklajevanje s sodniki. "Pričakujemo, da bomo ta postopek lahko izpeljali v prihodnjem mesecu dni. Zdaj med drugim čakamo tudi, da sodniki določijo svoje predstavnike, ki bodo usklajevali besedilo z vladno usklajevalno skupino," je pojasnil Zalar.

Ključna izhodišča so po ministrovih besedah ta, da morajo pri prenovi plačnega sistema za pravosodne funkcionarje ostati v okviru enotnega plačnega sistema. "Vendar pa je vlada hkrati odločila, da to pomeni, da se seveda spreminjajo vsi zakoni," je poudaril in naštel zakone o sistemu plač v javnem sektorju, o sodniški službi, o državnem pravobranilstvu in o državnem tožilstvu.

Vlada je v izhodiščih določila, da je treba iskati rešitve v okviru razpoložljive mase sredstev za plače sodnikov, da je pri tem treba preučiti vse možnosti, vključno s sistemom rednih napredovanj v plačne razrede, spremenljivim delom sodniške plače, nesorazmerij med plačami sodnikov in predsednikov sodišč, pa tudi ko gre za vprašanje prostih sredstev za plače v zvezi s prevelikim številom sistemiziranih in zasedenih sodniških mest, je pojasnil minister.

O konkretnih uvrstitvah v plačne razrede minister še ni želel govoriti. Kot je dejal, morajo najprej dokončno ugotoviti, kakšna je razpoložljiva masa sredstev.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.