Vlada bo že v tem letu delila nove bone

Foto: Kabinet predsednika vlade
Foto: Kabinet predsednika vlade
Po turističnih po novem še digitalni boni. Zaživeli bi lahko že maja.
Oglej si celoten članek

Vlada je na današnji seji sprejela Zakon o spodbujanju digitalne vključenosti. Gre za prvi sistemski zakon, ki ureja področje pridobivanja digitalnih veščin pri nas, je na novinarski konferenci dejal minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič, kupa, da bo zakon sprejet že marca. "To pomeni, da bomo v Sloveniji že letos zagnali največji program e-opismenjevanja v naši zgodovini", je dodal minister. 

Digitalne bone za nakup računalniške opreme v vrednosti 150 evrov bodo prejeli vsi dijaki in študentje, pa tudi vsi starejši od 55 let, ki bodo vključeni v subvencionirane izobraževalne programe.

"EU si je zadala, da ima vsaj 80 odstotkov Evropejcev najmanj osnovna digitalna znanja. Zaoostajamo za najboljšimi, zaostajamo za evropskim povprečjem. Le 55 odstotkov ljudi v Sloveniji ima ta znanja, nad 50 let le 35 odstotkov. Do leta 2026 bi želeli doseči cilj, ki ga je zastavila Evropska komisija," je pojasnil minister. 

Po njegovem bodo že letos na razpolago posebni brezplačni tečaji, ki jih bo organizirala država preko javnih razpisov. Z zakonom bodo sofinancirali tudi nabavo opreme za starejše od 55 let in mlade. S tečaji bodo temu delu populacije nudili predvsem praktična znanja, kot je poznavanje delovanje spletne banke ali pridobivanje potrdil preko e uprave. Mladi bodo deležni brezplačnih tečajev naprednih digitalnih vsebin, kot so programiranje, robotika, umetna inteligenca in digitalno podjetništvo. Ta znanja želijo približati vsem mladim, ne glede na njihove finančne zmožnosti, je dodal minister. 

Mark Boris Andrijanič: "Vlada bo letos digitalnemu opismenjevanju, za tečaje in nakupe računalniške opreme namenila 31 milijonov evrov, kar je nekajkrat več kot je bilo na voljo v prejšnjih letih." 

Subvencije bodo glede na objavo javnih razpisov prejeli izvajalci, ki bodo imeli ustrezen kader, prostore in ustrezno računalniško opremo. 

Digitalni boni v vrednosti 150 evrov

Država bo omogočila tudi finančne spodbude za nakup računalniške opreme, kar so preimenovali digitalni bon. "Že letos želimo z digitalnim bonom v vrednosti 150 evrov pomagati vsem srednješolcem in študentom pri nakupu moderne računalniške opreme, ki jim bo olajšala šolanje na daljavo. V času epidemije se je namreč izkazalo, da mnogi te opreme nimajo," je pojasnil minister. 

Do digitalnega bona v vrednosti 150 evrov bodo upravičeni vsi udeleženci subvencioniranih tečajev, ki so starejši od 55 let. "Digitalni bon bo enostaven za uporabo, saj je zasnovan podobno kot turistični bon. Dalo se ga bo uporabiti za nakup nove ali obnovljene računalniške opreme, kot so tablica, namizni ali prenosni računalnik, računalniški zaslon, spletna kamera, tiskalnik ali oprema za učenje programiranja."

Digitalne bone bo mogoče združevati znotraj družin, z zakonom bodo pomagali tudi invalidskih in upokojenskim organizacijam. Šole bodo deležne subvencioniranja digitalnih gradiv za usposabljanje učiteljev.

Omogočili bodo delovanje klicnih centrov, ki bodo državljanom nudili tehnično podporo. 

dezurni@styria-media.si

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 56

  • 09:59 12. Februar 2022.

    zato, da je folk, sploh starejše generacije tako tehnično nepismen, je pač kriva naš splošna nerazvitost, ki se vleče še …

  • 09:23 12. Februar 2022.

    odšli boste v pozabo čez dva meseca.opustošili ste državno blagajno na minus 40 milijard.sanjate o digitalizaciji ,ko je na slovenjskem …

  • 08:10 11. Februar 2022.

    Spet metanje denarja stran in žalostno razkazovanje mišic. Tile bodo zapufal Oz. prodal tole ubogo dezelico

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.