Vlada bi še eno spremembo pri pokojninah

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Vlada je pripravila predlog sprememb ZPIZ za tretjo obravnavo in sprejem v državnem zboru. Predlog predvideva spremembo pri pokojninah za vdove in vdovce.
Oglej si celoten članek

Vlada je določila besedilo Predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2S), tretja obravnava, in ga je poslala v obravnavo Državnemu zboru RS. 

V predlog zakona so vključeni v drugi obravnavi sprejeti amandmaji. "Po predlogu zakona se bo od januarja 2024 vdovam in vdovcem, ki uveljavijo pravico do pokojnine po določbah Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju ZPIZ-2 in izpolnjujejo pogoje za pridobitev pravice do vdovske pokojnine in pravice do starostne, predčasne ali invalidske pokojnine, zagotavljala pokojnina v višini seštevka zneska lastne starostne, predčasne ali invalidske pokojnine ter zneska osnove za odmero vdovske pokojnine, vendar največ do višine zagotovljene pokojnine," so pojasnili. 

Kaj to pomeni? V primeru, ko sta zakonca prejemala vsak 400 evrov pokojnine, bi po še veljavni zakonodaji vdova prejela 442,33 evra. Po novi zakonodaji pa bo prejela zagotovljeno vdovsko pokojnino v višini zneska zagotovljene pokojnine, ki bo januarja 2024 znašala 744,15 evra. 

dezurni@styria-media.si
 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 18

  • 11:47 15. December 2023.

    Vlada je sprejela zakon po katerem se bojo vdovske pokojnine izenačile z zajamčemo pokojnino 700e.Problem je v tem ker je …

  • 10:39 15. December 2023.

    @tona0 Ne glede na to, da so pokojnine v Sloveniji dejansko sramotne in s to vlado postajajo še bednejše, je …

  • 14:18 6. December 2023.

    Kdo je spraznil pokojninsko blagajno tam nekje 1992 leta????!!!!?????? A je bil to petrle ( skoraj sem po pomoti napisal …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.