Visoko zavarovanje, nizka premija

Foto: Žurnal24 Izračunajte si, kakšen znesek potrebujete za dodatno pokojnino, in natančno preb
Finančni nasvet. Na kaj moram biti pozoren pri sklepanju življenjskega zavarovanja?
Oglej si celoten članek

Mitja Glavnik, finančni strokovnjak, odgovarja:

Obstaja več vrst življenjskih zavarovanj. Najbolj osnovna oblika je zavarovanje za primer smrti, ki se pogosto imenuje riziko življenjsko zavarovanje. Bistvo je visoka zavarovalna vsota za nizko mesečno premijo.

Tovrstno zavarovanje je smiselno, ko najamete večje posojilo za nakup nepremičnine ali imate majhne otroke, ki so od vas finančno odvisni še deset ali 20 let. Vsak peti zaposleni je namreč izpostavljen riziku smrti, ki lahko za družino predstavlja resne finančne posledice, nezmožnost odplačevanja posojila ovdovelega in/ali finančno stisko pri preživljanju otrok.

Z mesečno premijo med desetimi in 20 leti doseže zavarovalna vsota okoli 200 tisoč evrov. Ob smrti se celoten znesek izplača upravičencem, ki jih določite sami. Višina premije za dogovorjeno zavarovalno vsoto je odvisna od vaše starosti, zdravstvenega stanja, trajanja zavarovanja in ponudnika.

Med prednostmi zavarovanja so: nizka mesečna premija, ki zagotavlja visoke zavarovalne vsote. Zavarovanje lahko sklenete za od enega leta do celo 40 let. Dostopno je na zavarovalnicah in bankah. Cenejše zavarovanje oziroma višje zavarovalne vsote so deležni mlajši, bolj zdravi, tudi ženske se zavarujejo ugodneje od moških.

Se je pa treba zavedati, da če se primer med trajanjem zavarovanja ne zgodi, podobno kot pri kasko zavarovanju avtomobila, ob izteku zavarovanja ne dobite ničesar. Zavarovanje lahko znova sklenete, vendar zaradi višje starosti pod slabšimi pogoji. Bodite pozorni, katero vrsto življenjskega zavarovanja vam ponudijo. Za imenom življenjsko zavarovanje se skriva več oblik in možnosti, od katerih ima vsaka svoj namen. Prihodnjič zato več o naložbenem življenjskem zavarovanju.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.