Vinko Logaj: "Danes sem upokojenec, če bom imenovan, bom ta del zamrznil"

Foto: Anže Petkovšek Vinko Logaj.
Foto: Anže Petkovšek Vinko Logaj.
Na seji parlamentarnega odbora za izobraževanje, znanost in mladino se je predstavil kandidat za ministra Vinko Logaj. Odgovoriti je moral na nekaj zahtevnih vprašanj. Na koncu je dobil zeleno luč.
Oglej si celoten članek

Kandidat za šolskega ministra Vinko Logaj je v predstavitvi na odboru DZ kot pomembno izpostavil povečanje ugleda učiteljev in šole. Med prvimi nalogami na čelu ministrstva je napovedal vzpostavitev dialoga z vsemi deležniku v šolskem prostoru, kot prioriteti pa navedel tudi prenovo programskega dela vrtcev in šol ter urejanje plačnega sistema.

"Prepričan sem, da je slovenski šolski sistem in slovenska šola v splošnem dobra, da imamo dobre vrtce in šole, dobre podporne službe na nivoju države," je v predstavitvi na odboru DZ za izobraževanje, znanost in mladino dejal kandidat za novega ministra, ki je zadnje desetletje vodil zavod za šolstvo. Zaradi hitrih sprememb v družbi pa imamo po njegovih besedah "cel kup izzivov na področju vzgoje in izobraževanja, s katerimi se je treba intenzivno ukvarjati".

Logaj, ki je svojo poklicno pot začel kot učitelj in ravnatelj, je izpostavil razsežnost področja vzgoje in izobraževanja, neposredno ali posredno se z vrtcem ali šolo po njegovih besedah vsakodnevno srečuje polovica Slovencev. "To je eden od pomembnih kazalcev, da sta ugled šole in zaupanje v šolo tako velikega pomena," meni profesor fizike in proizvodno tehnične vzgoje, ki ima doktorat iz menagementa. Za ohranjanje in utrjevanje zaupanja in ugleda so po njegovem mnenju potrebne aktivnosti na izvedbenem in sistemskem nivoju.

V primeru imenovanja za ministra je kot eno izmed prvih nalog napovedal vzpostavitev "intenzivnega dialoga s predstavniki vseh deležnikov v kontekstu nadaljnjega urejanja šolskega prostora". Pomembno se mu zdi tudi, da imajo predstavniki posameznih skupin "tudi večinsko stališče svoje baze, ne osebna stališča z vidika svoje lastne institucije". Poudaril pa je tudi vzgojno poslanstvo šole: "Pogosto pozabimo, da je v digitalni dobi šola praktično edina institucija, ki tudi vzgaja za življenje v skupnosti in za sobivanje".

Foto: Anže Petkovšek Vinko Logaj

Logaj je poudaril pomembnost vključenosti vseh otrok, učencev in dijakov v vrtce in šole. Pri povečanem številu otrok priseljencev v nekaterih šolah rešitev na sistemskem nivoju vidi v dodatnih kadrih, ne nujno učiteljih, za kar bi bilo sredstva možno črpati iz kohezijske politike. V zvezi z romskim vprašanjem na nekaterih območjih v Sloveniji pa je kot dober primer omenil romske pomočnike. Zavzel se je za njihovo dodatno število, za njihovo usposabljanje in za ureditev njihovega statusa v plačnem sistemu.

Pri delu z nadarjenimi učenci sta po Logajevih besedah med drugim pomembna udejanjanje koncepta dela z nadarjenimi, ki se trenutno preizkuša na 27 vrtcih in šolah, in normativna ureditev tega področja. Pri tistih učencih, ki potrebujejo dodatno podporo, pa se je med drugim zavzel za dosledno izvajanje petstopenjskega modela pomoči ter za spremembo zakona o usmerjanju otrok s posebnimi potrebami.

Kot ključno za kakovost vzgoje in izobraževanja je izpostavil tudi urejanje varnega in spodbudnega učnega okolja. "Na prvo mesto postavljam razvoj odnosne kompetence in skrb za odnose na vseh nivojih vzgoje in izobraževanja, ključno vlogo pri tem pa imajo ravnatelji in učitelji," je pojasnil. Na sistemskem delu pa je po njegovem mnenju treba prenoviti številne zakonske in podzakonske akte.

V ospredju programi vrtcev in šol

Foto: Anže Petkovšek Vinko Logaj

Kot prednostno področje je navedel tudi področje programskega dela vrtcev in šol ter se odzval na kritike, da sta prenova kurikuluma za vrtce in prenova učnih načrtov prehitela celoten strateški premislek o vlogi vzgoje in izobraževanja v sodobni družbi. "Prepričan sem, da če bi z vsemi aktivnostmi čakali, potem učni načrti še dolga leta ne bi zaživeli v praksi. Ta proces je tako zahteven, da se bo že po obstoječi časovnici uvajanje začelo leta 2026 in bo zaključeno leta 2029," je dejal.

Po njegovih besedah gre za največjo prenovo po več kot dveh desetletjih, pri prenovi 228 dokumentov sodeluje več kot 900 strokovnjakov, ki se usklajujejo tudi s skupino za pripravo nacionalnega programa vzgoje in izobraževanja. Izhodišča jasno postavljajo v ospredje standarde znanja, je pojasnil.

Spomnil je tudi na pomanjkanje učiteljev v slovenskem šolskem prostoru in dejal, da takojšnje rešitve ni možno najti. Po njegovih besedah je sicer vpis na pedagoške študijske programe dober, a da diplomira samo slaba tretjina vpisanih. Med nekaterimi rešitvami pa naštel štipendije, zato "bom, če bom imenovan za ministra, predlagal tudi povečanja deleža sredstev, da bi vsi tisti, ki izpolnjujejo pogoje, štipendije tudi pridobili". Dodal je, da bi veljalo razmisliti tudi o tem, da imajo mladi učitelji prednost pri pridobivanju neprofitnih stanovanj.

Zavzel se je tudi za urejanje plačnega sistema. "Verjetno je odveč poudarjati, da sedanje prenizke plače na vseh segmentih vzgoje in izobraževanja niso motivator za zaposlovanje v šolskem prostoru. V dialogu s socialnimi partnerji se bom v primeru imenovanja za ministra zagotovo močno angažiral pri nadaljnjih dogovorih za ustrezne umestitve delavcev na področju vzgoje in izobraževanja v plačne razrede," je napovedal Logaj, ki bo po potrditvi v DZ na čelu šolskega ministrstva, kjer je v preteklosti nekaj let vodil direktorat za srednje šole, višje šole in izobraževanje odraslih, nasledil Darja Feldo.

Spor med predsednico in članico odbora

Foto: Anže Petkovšek Vinko Logaj

Po predstavitvi so prišla na vrsto vprašanja članov odbora. Članica stranke SDS Alenka Helbl je Logaja povprašala po njegovem statusu, saj je uradno upokojenec. Julija je namreč zaprosil za predčasno razrešitev z mesta direktorja Zavoda RS za šolstvo z namenom upokojitve. Mesto direktorja je Logaj zapustil 30. septembra. Poslanko SDS je zanimalo, ali je Logaj politik, strokovnjak ali upokojenec.

Predsednica komisije Mirjam Bon Klanjšček iz Gibanja Svoboda je ostro nasprotovala tovrstnim vprašanjem, češ da so nesmiselna in da ne posegajo v delovno področje. Logaj je kljub temu odgovoril.

"Danes, 3. oktobra sem upokojenec. V kolikor bom imenovan za ministra, bom ta del zamrznil, kot zahteva zakonodaja," je dejal Logaj.

Odbor DZ za izobraževanje, znanost in mladino je današnjo predstavitev kandidata za ministra za vzgojo in izobraževanje Vinka Logaja z osmimi glasovi za in petimi glasovi proti ocenil kot ustrezno. DZ bo o kandidatu dokončno odločil na ponedeljkovi seji.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 21:34 3. Oktober 2024.

    Kako se bo ta Metuzalem v dialogu s socialnimi partnerji menil za plačne dogovore in "umestitve" v nove, višje plačne …

  • 21:23 3. Oktober 2024.

    Baje imajo njegovi bivši sodelavci dosti za povedati, kakšen šef je bil. In to ne v dobrem smislu.

  • 21:06 3. Oktober 2024.

    Glede na to, da je že 100 let v špici te kamarile, ki kroji šolsko politiko, šolstvo pa so v …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.