Vila Podrožnik le začasna rešitev

Foto: Žurnal24 12 tisoč evrov in pol je Danilo Türk sam prispeval za volilno kampanjo.
V uradu predsednika države so prepričani, da se mora predsednik zaradi varnosti preseliti iz svojega stanovanja. Policija nasprotno meni, da je predsednik za zdaj varen.
Oglej si celoten članek
 

Dosedanja praksa in tujina


- Prejšnja predsednika države Milan Kučan in Janez Drnovšek sta živela v svojih stanovanjskih hišah.
- Na Hrvaškem predsednik živi v svojem stanovanju. Državna rezidenca, kjer bi stanoval predsednik, ne obstaja.
- Nemški predsednik živi v službeni vili v Berlinu, pred tem je bila rezidenca grad Bellevue.
- V Avstriji so predsedniki po drugi svetovni vojni imeli rezidenco na Hohe Warte v 19. okraju, predsednik Heinz Fischer pa na lastno željo živi v svojem stanovanju na Dunaju. Več kot njegovi predhodniki pa uporablja poletno rezidenco v Mürzstegu.

Varnostna ocena stanovanja predsednika Danila Türka na Pražakovi ulici v Ljubljani po ocenah predsednikovega svetovalca Bojana Potočnika ne ustreza zakonskim določbam, zato v uradu predsednika republike že iščejo drugo lokacijo. "Če bi vedeli za kako drugo lokacijo, ki bi ustrezala temu pogoju, bi bila uporabna tudi ta. Ampak zanjo ne vemo,"  je povedal za zurnal24.si in potrdil, da je Vilo Podrožnik predlagal predsednik sam.

S to oceno se očitno ne strinjajo v policiji, kjer menijo, da sedanje Türkovo stanovanje ustreza vsem varnostnim pogojem. " Policija v tem trenutku na podlagi zbranih podatkov in ocen ogroženosti ne razpolaga s podatki, ki bi kazali na povečano ogroženost osebe ," je za POP TV povedal direktor urada za varnost in zaščito Sašo Korenjak .

Tiskovni predstavnik vlade Valentin Hajdinjak je za STA pojasnil, da bodo skupaj z uradom predsednika republike poiskali najprimernejšo rešitev.

Stanovanje na Pražakovi ulici za predsednika z varnostnega vidika med drugim ni primerno zato, ker bi z varovanjem predsednika posegali tudi v življenje sostanovalcevm je prepričan Potočnik. "Tam živi še 11 sostanovalcev. Paziti je treba, kdo prihaja in kdo odhaja. Poleg tega pa policisti nalagajo predsednika kar sredi ceste. Vsakič, ko predsednik izstopi iz stanovanja, mora mimo parkiranih avtomobilov, da pride do svojega. Eden od policistov mora ostati v avtomobilu, medtem ko mora drugi stopiti do vrat.Tu je kritična točka, da bi kdo, ki bi želel škodovati predsedniku, to tudi storil,"  je povedal.

Po besedah Potočnika stroški varnostne opreme ne bodo visoki. © BOBO

 
Kar se tiče varnostne opreme v novi rezidenci, mora ta otežiti vstop skozi vrata in okna ter opozoriti predsednika, da je prišlo do nedovoljenega vstopa v stanovanje. Sami stroški varnostne opreme po Potočnikovih besedah ne bi bili visoki, saj je sam za podobno opremo v svojem stanovanju dal okoli 1500 evrov.

Rezidenca za sto let
Vila naj bi sicer bila le začasna rešitev za predsednikovo rezidenco. "Vila Podrožnik je le začasna rešitev. Potrebno je sprožiti postopek za iskanje dolgoročne lokacije, ki bo primerna za vse naslednje predsednike še naslednjih 100 let,"  je še dejal Potočnik.

Vilo Podrožnik vlada sicer uporablja tudi v druge namene. Med predsedovanjem Evropski uniji se bodo v njej odvijali mnogi dogodki, zato vila vsaj do konca predsedovanja ne bo postala predsedniška rezidenca. O tem, katera lokacija bo izbrana, bo odločal generalni sekretar predsednika vlade Stojan Tramte.

Kar pa se tiče postavitve častne straže pred predsedniško palačo (tema je tako kot vprašanje predsednikove rezidence v zadnjih dneh močno razburjala javnost), v Turkovem uradu pojasnjujejo, da je predlog zanjo vlada dala že lansko leto. "Novoizvoljenemu predsedniku je bil omenjeni predlog predstavljen novembra lani in predsednik pa je izrazil pripravljenost pogovoriti se o tem predlogu in ga tudi realizirati, ko in če bodo za to izpolnjeni pogoji," so sporočili iz njegovega urada.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.