Vezi iz socialističnih časov

Foto: Žurnal24 Janez Škrabec (levo), direktor podjetja Riko hiše, je pred dobrim mesecem prevze
Okrevanje ruskega gospodarstva po krizi bi lahko bolje izkoristili, pravi Škrabec. "Izvoz v letu 2010 je le za tri odstotke višji od leta pred tem."
Oglej si celoten članek

"Menim, da bi bila lahko blagovna menjava močnejša, bolj vitalna in bolj raznovrstna," pravi Janez Škrabec, direktor podjetja Riko hiše in predsednik Slovensko-ruskega poslovnega sveta pri GZS, ki smo ga ob obisku ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova v Sloveniji spraševali o gospodarskem sodelovanju med državama. "Ruska federacija si je namreč dobro opomogla od krize, kar bi morali bolje izkoristiti že v letu 2010," pravi in pojasnjuje, da je naš izvoz v tem letu le za tri odstotke višji v primerjavi z letom 2009, ko je kriza dosegla vrh. Drugi izvozniki medtem beležijo veliko višjo rast.

Manjša rast izvoza
Manjšo rast izvoza je po njegovem mnenju mogoče pripisati dejstvu, da se veliko podjetij, ki želijo trajno poslovati na ruskem tržišču, odloča za ustanovitev lastnih proizvodnih kapacitet v ruski federaciji. "S tem, ko se proizvaja na ruskem tržišču, se izvoz teh podjetij iz Slovenije znižuje, vendar pa se njihova prisotnost na tržišču povečuje," pojasnjuje. To se dogaja na področju farmacije, proizvodnje hrane, gradbenih elementov in avtomobilske industrije. "Ravno iz branže avtomobilske industrije se pričakuje v naslednjih letih večja prisotnost slovenskih proizvajalcev avtomobilskih delov v Rusiji."

"Dvajset let na dvajset let podlage"
Na ruskem trgu so po besedah Škrabca prisotna tista slovenska podjetja, ki tam delujejo "že dvajset let na dvajset let podlage". To so Krka in Lek, Iskratel, Helios, Gorenje, Trimo, Juteks in Riko. "Dobro gospodarsko sodelovanje izvira iz socialističnih časov, ko so si slovenske oziroma jugoslovanske blagovne znamke v tedanji Sovjetski zvezi ustvarile ugled in svojo vrednost," pojasnjuje. "S kakovostnim delom in z veliko mero vztrajnosti so se tiste, ki so uspešno preživele tranzicijski vihar, v Ruski federaciji tudi obdržale."

Rusi junija v Sloveniji
Od države pričakuje, da bo z Rusijo negovala odprt dialog in čvrste ter vitalne diplomatske odnose, nove poslovne priložnosti pa si lahko slovensko gospodarstvo nadeja tudi od Južnega toka. Slovensko-ruski poslovni svet, katerega predsednik je, je bil ustanovljen pred dobrim mesecem ob obisku ruskega premierja Vladimirja Putina v Sloveniji. Včeraj in danes Slovenija gosti še enega visokega gosta. "Oba obiska lahko ugledamo v luči čvrste diplomatske vezi ter obojestranske ambicije po perspektivnem poslovnem sodelovanju," pravi Škrabec. Prvo večje srečanje slovenskih in ruskih članov sveta napoveduje za konec junija. "Ruski predsednik sveta Eduardo Vaino, sicer podpredsednik družbe Avtovaz, je že potrdil prihod ruske delegacije v Slovenijo." 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.