Vesolje ni pravni vakuum

Foto: Žurnal24
"Vesoljsko" pravo, ki še vedno temelji na predpostavki, da izvajajo vesoljske programe le države, se bo moralo soočiti s čedalje višjim številom privatnih satelitov v vesolju.
Oglej si celoten članek

Astronavt, ki se v vesoljski postaji ISS premika iz enega prostor v drug prostor, se premika iz ene države v drugo državo. Meje so tu zelo natančno določene, kar pa ne velja za vesolje na sploh. Pojem vesolja je še vedno precej izmuzljiv, kajti v pravnem smislu preidemo v vesolje, ko smo na višini od 80 do 100 km nad površino Zemlje.

Vesolje vsekakor ni območje, kjer bi se lahko prosto gibali. Preden so v vesolje poleteli prvi astronavti, so ga "odkrili" že pravniki. Leta 1958 je namreč Organizacija združenih narodov (OZN) z mislijo na bližajoči se prvi polet človeka v vesolje ustanovila "Komite za miroljubno koriščenje vesolja", ki je za edine legitimne raziskovalce vesolja priznaval posamezne države. V naslednjih letih je bilo sklenjenih več mednarodnih sporazumov, ki so uredili lastniške vidike raziskovanja in osvajanja vesolja. Od leta 1976 denimo ne sme nobena država v vesolje izstreliti satelita, ne da bi o tem obvestila druge države. Sporazumi nalagajo državam tudi odškodninsko odgovornost za spodletele izstrelitve. Če se neka raketa, namesto da bi poletela v vesolje, zruši na vašo hišo, lahko proti tisti državi, z ozemlja katere je bila raketa poslena v zrak, vložite tožbo z zahteva po odškodnini.

Nemški strokovnjak za vesoljsko pravo Michael Gerhard opozarja, da so vsi ti sporazumi potrebni nadgradnje. Opozarja na čedalje več zasebnih satelitov in drugih podobnih objektov, ki jih v vesolje ne izstreljujejo v okviru državnih programov. Gerhard pravi, da bi moral v primeru ponesrečene izstrelitve zasebnega satelita odškodninsko odgovornost nositi tisti, ki je izvedel izstrelitev, ne pa država. "Do zdaj se je le ducat držav z zakonskimi spremembami zavaroval pred posledicami ponesrečenih zasebnih izstrelitev", pravi Gerhard.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.