Veliko luknjo polnijo dolgovi

Foto: Žurnal24 Odobrenega državnega denarja za obnovo Kina Šiška zaradi višje vrednosti od pred
Rebalans. Zaradi izpada prihodkov manj izdatkov, a vseeno večji primanjkljaj.
Oglej si celoten članek

Veljavni proračun Mestne občine Ljubljana (MOL) za leto 2009 bodo na prihodnji seji mestnega sveta z rebalansom najverjetneje znižali.

Manj pobranih davkov
Ker bo letošnjih prihodkov od predvidenih kar za dobrih 40 milijonov evrov manj, so morali na občini znižati izdatke za slabih 28 milijonov evrov. Vseeno bo občina ustvarila za skoraj 39 milijonov evrov proračunskega primanjkljaja.

4,3 milijona evrov manj (četrtino manj) od predvidenega bo mestna občina letos namenila za stanovanjsko gospodarstvo.

Prihodki v rebalansu so načrtovani v višini 271,3 milijona evrov, odhodki pa v višini 310,2 milijona evrov. Že z majskim rebalansom na 31 milijonov evrov povišano zadolževanje za letos pa se tokrat ne bo spet povečalo.

Izpad prihodkov bo največji pri prodaji osnovnih sredstev občine (12,6 milijona evrov manj) in prodaji zemljišč (16,3 milijona evrov manj). V proračun se bo steklo tudi precej manj davkov (skupaj okoli 16,5 milijona evrov manj).

Največ denarja bo z rebalansom glede na veljavni proračun odvzetega oddelku za gospodarske dejavnosti in promet (19,7 milijona evrov manj), precej manj bo dobila tudi služba za razvojne projekte in investicije (5,1 milijona evrov manj).

Več sredstev pa bodo lahko porabili v oddelku za ravnanje z nepremičninami (7 milijonov evrov več). V nepremičninskem oddelku bodo na nekaterih postavkah del denarja sicer privarčevali, a bodo nato za nakupe zemljišč odšteli skoraj 9,8 milijona evrov več, skupaj pa letos kar 28 milijonov evrov. Na občini v obrazložitvi pojasnjujejo, da mora MOL odkupiti zemljišča na podlagi predkupne pravice in zemljišča za realizacijo dogovorov z Darsom.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.