Večje število zastrupitev s hrano

Foto: Žurnal24 (Foto: Shutterstock)
V zadnjih dneh se je na Koroškem pojavilo večje število črevesnih obolenj in zastrupitev s hrano. Na ZZV Ravne opozarjajo, da poletna vročina prinaša določena tveganja.
Oglej si celoten članek

Na ZZV Ravne ugotavljajo, da so povzročitelji okužb različni ter da zbolevajo različne starostne skupine na različnih lokacijah. Eden od možnih povzročiteljev črevesnih obolenj je tudi okužena hrana, saj so visoke temperature zelo ugodne za razmnoževanje številnih mikroorganizmov v živilih.

Na ZZV Ravne za pripravo obrokov svetujejo tudi uporabo varne pitne vode in, če se le da, svežih živil. Pomembno je tudi, da ljudje živila, ki jih kupijo v trgovinah ali na tržnici, v primerni embalaži čim prej odnesejo domov ter shranijo na hladno.

Izpostavljeni otroci in starejše osebe
Zaužitje okužene hrane lahko pri posameznikih povzroči prebavne motnje, bruhanje in drisko, krče, slabost, včasih tudi povišano telesno temperaturo in izsušitev organizma. Takšne okužbe so zato še posebej nevarne za dojenčke in malčke ter starejše in bolne osebe. Nekatere črevesne okužbe se prenašajo tudi s tesnim stikom z bolnikom, ki ima drisko ali bruha. Na ta način se pogosto prenašajo okužbe v vrtcih, šolah in domovih za varstvo in nego, so sporočili iz ZZV Ravne.

Čistoča in ločevanje živil
Da bi bilo črevesnih obolenj čim manj, priporočajo previdnost pri ravnanju z živili tako v kuhinji kot na piknikih in prireditvah. Nujna je čistoča rok, delovnih površin, pribora in desk za rezanje. Za zagotavljanje varne hrane svetujejo tudi skrbno ločevanje surovih in že pripravljenih živil, predvsem mesa, in s tem povezano ločevanje pribora in posode.

Nujna je temeljita termična obdelava hrane, prav tako je potrebno živila shranjevati pri varnih temperaturah. To pomeni, da surovih živil, kot so meso, jajca in ribe, ter pripravljene hrane ne puščamo na sobni temperaturi. V primeru, da pripravljena hrana ni ponujena takoj po pripravi, jo shranjujemo v hladilniku ali vzdržujemo stalno visoko temperaturo nad 65 stopinj Celzija.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.