Več zdravil, več denarja

Foto: Žurnal24 Poslanska skupina SDS je včeraj vložila zahtevo za sklic nujne seje odbora za zd
Plača farmacevtov odvisna tudi od prodaje zdravil.
Oglej si celoten članek

"Ko nam zaupate težavo, moramo mi iz tega iztržiti čim več," je v anonimnem pismu, ki je zaokrožilo po spletu, zapisala farmacevtka, zaposlena v javnem zavodu Lekarna Ljubljana. Navaja, da je od količine prodanih zdravil iz kataloga ugodnosti odvisna njena plača. Če ne proda dovolj, pravi, "bom poklicana na razgovor in kaznovana z nižjo plačo". V nadaljevanju citira tudi kodeks lekarniške deontologije, ki farmacevtu zapoveduje samostojnost in neodvisnost ter osebno odgovornost za zdravila, ki jih je vročil brez recepta.

Nagrada za nagrajevanje
Navedb iz pisma niso v Lekarni Ljubljana ne potrdili ne popolnoma zanikali. V obsežnem odgovoru je vodja marketinga Urška Vračun navedla, da plače v njihovem zavodu določa zakon o sistemu plač javnih uslužbencev, kolektivna pogodba zanje ter za delavce v zdravstvu in socialnem varstvu. Ob tem se plače izračunavajo tudi na podlagi podzakonskih uredb o uspešnosti in povečanem obsegu dela ter prodaje blaga na trgu, pa tudi na podlagi aktov delodajalca. Plača zaposlenih je tako res sestavljena iz osnovne plače in iz dela plače za delovno uspešnost. Vračunova je povedala, da je prehod na nov plačni sistem v lekarnah preverilo tudi ministrstvo za zdravje in ugotovilo, da so dodatki v skladu z zakonodajo in kolektivnimi pogodbami. Lekarna Ljubljana je dobila celo nagrado za sistem ocenjevanja in obračunavanja dela plače za delovno uspešnost. Za ocenjevanje delovne uspešnosti v skladu s kriteriji pa so zadolženi vodje lekarn in oddelkov.

V Lekarniški zbornici Slovenije so sicer dejali, da z internimi akti članic niso seznanjeni. Na načelni ravni pa menijo, da mora farmacevt v skladu z visoko etično zavezanostjo v okviru strokovne usposobljenosti preprečiti nepravilno zdravljenje. "Interes pacienta mora postaviti pred svoje ekonomske interese," navajajo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.