V Vegradu zamrznili stavko

Foto: Žurnal24 (Foto: Gregor Katič)
Sindikat in stečajna upraviteljica so dosegli dogovor, da gredo vsi delavci na plačano čakanje na domu. Svetlik: tujim delavcem bo pomagal zavod za zaposlovanje.
Oglej si celoten članek

Predstavniki svobodnega sindikata in stavkovnega odbora Vegrada so danes s stečajno upraviteljico družbe Alenko Gril dosegli dogovor, da gredo vsi delavci na plačano čakanje na delo doma, razen delavci Vemonta, je za STA dejal sindikalist Srečko Čater. Stavka je tako za zdaj zamrznjena.

Grilova lahko delavce pokliče nazaj na delo, lahko pa ugotovi razloge za začetek stečajnega postopka, je za STA še pojasnil Čater in napovedal, da se bo stavka nadaljevala, če stečajna upraviteljica ne bo podala predloga za stečaj podjetij, ki že več mesecev niso izplačala plač.

Možnost je izredna odpoved
Minister za delo Ivan Svetlik je po seji vlade danes pojasnil, da lahko delavci v primeru, da se jim plače ali prispevki ne plačujejo oziroma zamujajo, delodajalcu dajo izredno odpoved en do tri mesece po tem, ko so ga na to opozorili. To možnost je po besedah ministra izkoristilo le 74 delavcev, čeprav so se težave vlekle že dlje časa. "Če bi to izkoristili, večina delavcev ne bi bila v taki stiski," je dejal.

Od 1011 zaposlenih je po besedah ministra slaba polovica delavcev iz tujine, od teh jih je bilo pred nekaj tedni iz BiH brez osebnega delovnega dovoljenja 90, trenutno pa jih je še okrog 60. 303 delavci so po ministrovih besedah od maja dobili pomoč na centrih za socialno delo.

Bosanski delavci

Da bi rešili vprašanje bosanskih delavcev, so po besedah Svetlika vladi BiH že pred dobrim letom dali predlog za sklenitev sporazuma, a se zatika na bosanski strani, kjer sporazuma še niso podpisali, čeprav so vsebinsko pogajanja zaključili že 22. septembra. "Naš predlog je, da se prijavijo na zavod za zaposlovanje, kjer bodo dobili odločbo o pravici do nadomestila," je pojasnil. "Pravica bo mirovala, dokler sporazum ne začne veljati. Prav tako naj zahtevo vložijo na jamstveni sklad." Zavod za zaposlovanje bo po zagotovilih ministra tudi tem delavcem poskušal pomagati pri iskanju drugega delodajalca in s tem do novega dovoljenja za delo, po dogovoru s humanitarnimi organizacijami pa bodo dobili enkratno pomoč.

Stečaj
Kot je znano, je celjsko okrožno tožilstvo včeraj objavilo sklep o ustavitvi prisilne poravnave in začetku stečajnega postopka. Stavkajoči delavci, ki bodo lahko zdaj dobili odpovedi pogodb o zaposlitvi in se prijavili na zavodu za zaposlovanje, so včeraj napovedali, da bodo vztrajali, dokler ne bo stečaj uveden za vse Vegradove družbe, da se status uredi tudi za te delavce. Posebno slab je status tujih delavcev, ki so v podjetju delali brez osebnega delovnega dovoljenja.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.