V torek slaba novica za voznike in voznice

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Projekcije kažejo, da se bo gorivo na bencinskih črpalkah v torek podražilo. Upajmo, da ne za toliko, kolikor je v zadnjem času narasla surovina.
Oglej si celoten članek

Na Mojih financah so na podlagi gibanja cen goriva na mediteranskih trgih izračunali, da se bosta bencin in dizelsko gorivo v torek na črpalkah izven avtocestnega omrežja najverjetneje podražila. 

K temu botruje podatek, da se je 159-litrski sod nafte brent od septembra, ko je dosegel najnižjo vrednost po izbruhu ukrajinske vojne pred dvema letoma in pol, podražil za skoraj 15 odstotkov in je sedaj vreden okoli 78 evrov. 

Vlada lahko zmanjša ali izniči podražitev goriv

Moje finance zato ob izteku 14-dnevnega obdobja reguliranih cen pričakujejo popravek navzgor, razen če bo vmes posegla vlada in znižala trošarine na gorivo. Kot dodajajo novinarski kolegi, je natančen izračun cen goriva glede na trenutne vrednosti nafte sicer postal zapleten zaradi številnih popravkov vladne formule. Vsekakor pa se bo približala vrednosti 1,5 evra za liter.

Modelske cene goriva se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov. Pri izračunu najvišjih dovoljenih maloprodajnih cen obeh goriv je vključen tudi dodatek za biokomponento, ki se izračunava za vsako gorivo posebej.

Precej pod vrhuncem iz leta 2022

Trenutno liter 95-oktanskega bencina stane 1,457 evra, liter dizla pa 1,485 evra.

Cene goriva so bile v zadnjih letih sicer najvišje avgusta 2022, ko je bilo treba za liter dizla plačati okoli 1,85 evra, za liter bencina pa nekaj pod 1,8 evra. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 00:11 6. Oktober 2024.

    Trošarina, ki je sicer ne bodi ga treba, nikakor ne bi smela biti priročno vladno orodje za prikrajanje cen.

  • 23:01 5. Oktober 2024.

    Jaz že recimo leto dni sploh ne vem koliko je bencin,kot da je to kakšna atrakcija se piše,čist brez veze,ko …

  • 22:02 5. Oktober 2024.

    Zanimivo, kako se mnenja, prepričanja in obnašanja obračajo za cente pri 148 centih. Pri 5 centih je to tam 3% …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.