V teh krajih bo pozeba najhujša, te rastline bodo najbolj na udaru

Foto: Profimedia Pozeba Foto: Profimedia Pozeba
Glede na nedavne vremenske napovedi iz Agencije za okolje (ARSO) lahko jutri pričakujemo pozebo po vseh koncih Slovenije, predvsem v notranjem delu in alpskih dolinah. Strokovnjaki opozarjajo, da sadnim drevesom grozi največja nevarnost za poškodbe.
Oglej si celoten članek

Blaž Šter, vremenoslovec iz Arsa, pravi, da je vse odvisno od mikrolokacije. Pozebe so možne prav povsod, bo pa jutrišnje vreme lahko vplivalo na količino pričakovane škode, saj imata lahko denimo veter ali megla učinek na posledice. Opozarja, da bodo alpske doline in notranjost države bolj izpostavljene nevarnosti, predvsem dna kotlin. 

Na jugu države bo v jutranjih urah nekoliko jasno z nekaj oblačnosti, pričakujemo lahko tudi suho zračno maso. Na primorskem bo burja, prav tako pa bo v višjih legah tudi nekaj vetra. Ponekod je napovedana megla, Šter pa poudarja, da slednja pomaga pri pozebi, saj jo oslabi. Meglo lahko pričakujemo predvsem v Ljubljanski kotlini. 

Roman Žveglič, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, prav tako opozarja na odvisnost od mikrolokacij in nepredvidljivosti - opomnil je na nedavno pozebo na Krasu, kjer je zaradi same lege kraja ne bi pričakovali. 

Vsaka minuta šteje

Šter je izpostavil, da morajo za pozebo biti temperature pod ničlo, vendar pa je ključna vsaka stopinja. "Enkrat, ko se temperature spustijo, se ne dvignejo nazaj v nekaj minutah, ampak ostane mrzlo kar nekaj časa," je povedal in dodal, da sta za povzročitev škode ključni že prvi dve uri. 

Žveglič pravi, da se nekateri profesionalni sadjarji in kmetje na ogroženih območjih že pripravljajo na morebitno pozebo. Nekateri so skušali dvigniti odpornost rastlin s škropljenjem z različnimi aminokislinami, pripravili so kurilne naprave... Vendar pa poudarja, da so te priprave kratkoročne in zaščitijo rastline le za dobro uro ali dve.  

Najbolj ogrožena sadna drevesa, orehi in vinske trte

Šter pravi, da med najbolj ogrožene rastline spadajo tiste, ki rastejo pri tleh, na primer jagode. Opozarja denimo tudi na oreh, čigar odpirajoče se cvetne brste lahko poškoduje že ena sama negativna stopinja, če pa brsti že odganjajo, je lahko usodnih že nekaj desetink stopinje pod ničlo. 

Kritična je tudi pozeba vinskih trt, ki običajno prizadene odganjajoče mladike in mlade liste. Kot so kasneje objavili na Arsu, so zanje nevarne temperature pod -2 stopinj Celzija. Najbolj ogrožena so sadna drevesa, ker je težava je v tem, da jih je večina že ocvetela in so trenutno v fazah formiranja plodičev in so zaradi tega bolj občutljiva.

Na Arsu sporočajo, da sovpadanje zgodnjega razvoja sadnega drevja in vdorov hladnega zraka lahko povzroči poškodbe na rastlinah ali celo obsežnejšo pozebo. Polno odprti cvetovi koščičarjev in pečkarjev lahko pozebejo pri temperaturi zraka nižji od -2 stopinj Celzija, za mlade oplojene plodiče so usodne temperature zraka nižje od -1 stopinj Celzija, še zaprti brsti pa pozebejo pri temperaturah pod -3 stopinj Celzija. 

Poleg sadja, kot so jabolke, hruške in marelice, pa Žveglič opozarja, da moramo biti pozorni tudi na zelenjavo, na primer šparglje, solatnice in krompir. 

xxx

dezurni@styria-media.si

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 00:00 19. April 2024.

    Narava nas pošteno opozarja, da z njo ne ravnamo lepo, odločevalci pa ukinjajo uporabo plastičnih slamic in jedilnega pribora.

  • 15:08 18. April 2024.

    NickMason čista resnica. Ne moreš narediti popolnoma nič. Če pozebe, pozebe, če ne, pač ne.

  • 14:54 18. April 2024.

    Kakšen smisel so take novice,narod na vsak način prestrašit ,niti opozarjat ni treba ,itak nič ne moreš,zakaj tako neumorno strašite …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.