Verjetno se je razvil nevarni "slovenski" sev

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Kaj se dogaja?
Oglej si celoten članek

Zdravnik Tadej Batellino iz centra za klinično genetiko je danes tvitnil o možni novi različici virusa SARSCov2 v Sloveniji, pri tem pa označil vodilne slovenske strokovnjake na področju, pa tudi predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen.

Raziskava še poteka.

Že dopoldan je javnost prvi o obstoju mutacije obvestil član Covid Sledilnika Sebastian Pleško. 

Roman Jerala, vodja Odseka za sintezno biologijo in imunologijo na Kemijskem inštitutu, je v odgovoru na tvit zapisal: "Ni nepričakovano, predvsem pa ne dobro, infektivnost bo verjetno višja."

Jernej Kovač, raziskovalec iz Univerzitetnega medicinskega centra, ki je v preteklosti že opozarjal na možnost mutacij virusa pri slovenskih pacientih, pa je dodal: "Evolucija v realnem času."

Infektologinja in vodja strokovne skupine za cepljenje pri vladi Bojana Beović je za Žurnal24 pojasnila, da trenutno nima nobenih dodatnih informacij.

Na Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano so za Žurnal24 potrdili, da raziskava poteka in da zaradi postopka preiskav pred ponedeljkom še ne bo mogoče dokončno potrditi slovenske različice.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 33

  • 10:44 1. April 2021.

    Ljudje, taki časi so, da ne prepoznamo prvoaprilske šale. Jaz imam eno: med nami je grozni virus, tako grozljiv, da …

  • 09:55 28. Marec 2021.

    Treba ga je hitro patentirati , da ne izpuhti !

  • 22:46 27. Marec 2021.

    Imamo svojo kranjsko klobaso,sev,Teran neki na pol,piranski zaliv nam polzi iz rok,verjetno bomo tudi ob zaliv,ostali smo brez NLB in …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.