"V ozadju prodaje Mercatorja spet nacionalni interesi"

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Po mnenju Zorka gre pri prodaji Mercatorja za nacionalne interese. Uprava Mercatorja se s prodajo družbe ne bo ukvarjala.
Oglej si celoten članek

Predsednik uprave Pivovarne Laško Dušan Zorko je ob izstopu Abanke in Banke Koper iz konzorcija prodajalcev 55,92-odstotnega deleža Mercatorja danes povedal, da so v ozadju prodaje spet nacionalni interesi. Lastniki Pivovarne Laško in Mercatorja, ki je že devetič v postopku prodaje, so po njegovih besedah prepleteni.

Morebitni kupec Mercatorja mora v primeru pridobitve 33-odstotnega lastniškega deleža objaviti prevzemno namero, je opozoril. Ob tem je izrazil upanje, da bo monetizacija nepremičnin Mercatorja razbremenila poslovanje družbe in njen odnos do bank.

Izstop brez obveznosti

Po neuradnih informacijah sta Abanka in Banka Koper, ki imata slabih pet odstotkov lastništva najboljšega soseda, iz konzorcija prodajalcev Mercatorja izstopila zaradi preveč ohlapnih določil prodajnega sporazuma. V četrti točki osnutka prodajnega sporazuma je namreč zapisano, da lahko katerakoli izmed pogodbenih strank s pisno izjavo odstopi od sporazuma brez obveznosti.

Iz virov blizu Pivovarni Laško je STA izvedela, da se v Laškem ne bojijo morebitnega razpada konzorcija prodajalcev Mercatorja, prav tako v pivovarni ocenjujejo, da se postopek prodaje Mercatorja in monetizacija njegovih nepremičnin izključujeta. Laščani, ki so skoraj 24-odstotni lastniki Mercatorja, naj bi zadeve spremljali, in če bo treba, tudi ukrepali. Omenjena ohlapna določila iz prodajnega sporazuma pa naj bi zahtevala Nova Ljubljanska banka, ki je 10,75-odstotna lastnica Mercatorja.

Uprava osredotočena na poslovne aktivnosti, ne na prodajo

Nadzorni svet Mercatorja bo v četrtek obravnaval predlog strategije razvoja družbe, ki ga je pripravila uprava. Ta je osredotočena na poslovne aktivnosti, med katerimi je tudi monetizacija oziroma odprodaja nepremičnin, zato se z morebitno prodajo Mercatorja uprava družbe ne ukvarja. To je stvar lastnikov, pravi prvi mož družbe Anton Balažič.

Kot je povedal Balažič, je morebitni deveti poskus prodaje Mercatorja v rokah lastnikov, uprava pa meni, da sočasna monetizacija in morebitna prodaja Mercatorja nista smiselni. Zato je uprava pred tedni banke, predvsem banke lastnice Mercatorja, pozvala, naj uskladijo oba postopka. Če te začnejo postopek prodaje Mercatorja, se mora projekt monetizacije prekiniti in tudi obratno. Če se projekt monetizacije nadaljuje, pa je smiselno počakati s prodajnimi aktivnostmi, pravi.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 18:04 17. Oktober 2012.

    Ja sej najlažje je vse prodati tujcem. Ni vedno to rešitev, dobra podjetja bi morala ostati v slovenski lasti. Predvsem …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.