V nekoč cvetočem podjetju stavkajo

Foto: Nataša Čepar Preiskava v Cimosu Foto: primorska23.04.2008, koper, cimos, foto barbara milavec primorska23.04.2008, koper, cimos, foto barbara milavec
Delavci družbe Cimos bodo danes v Vuzenici in Senožečah ob 12. uri za dve uri prekinili delo.
Oglej si celoten članek

Za opozorilno stavko so se odločili, ker se v pol leta z vodstvom podjetja niso uspeli uskladiti glede dviga plač in novega plačnega modela.

Kot je v torek za STA povedal predsednik Sindikata kovinske in elektro industrije (Skei) za kraško in notranjsko regijo ter strokovni delavec sveta delavcev v družbi Cimos Aleš Hoge, do obljubljenih uskladitev ni prišlo, ob tem pa so odgovorni v družbi Cimos zavzeli stališče, da so izpolnjene vse zahteve po zakonu in da plač letos ne želijo spreminjati.

Skei se je lani z vodstvom Cimosa sicer že dogovoril, da se bodo plače namesto junija 2023 za šest odstotkov marca letos zvišale za deset odstotkov. To se je sicer zgodilo, kljub temu pa še vedno približno 240 delavcev prejema minimalno plačo oziroma dodatek do minimalne plače.

To zahteva sindikat

Ena od glavnih zahtev sindikata je, da se najnižja osnovna plača izenači z minimalno in da se ostale plače sorazmerno povečajo. Ob tem so želeli začeti pogovore tudi o novem plačnem modelu.

Hoge je opozoril, da je vodstvo Cimosa ob napovedi stavke odpovedalo podjetniško kolektivno pogodbo, kar je označil kot nesprejemljivo. Kot je dodal, bodo storili vse, da se ta korak prekliče.

Foto: primorska23.04.2008, koper, cimos, foto barbara milavec primorska23.04.2008, koper, cimos, foto barbara milavec

Koliko ljudi bo danes stavkalo, ni znano, to bo jasno po začetku stavke, je povedal Hoge. Ob napovedi stavke so sicer od delavcev dobili skoraj 300 podpisov podpore, je dodal.

Koprski Cimos in njegove hčerinske družbe so zadnji dve leti v lasti nemškega finančnega sklada Mutares, ki je družbo maja 2022 prevzel od družbe TCH Cogeme v lasti italijanskega sklada Palladio Finanziaria. TCH je Cimos iz agonije rešil leta 2017, potem ko je podjetje na predlog upnikov končalo v prisilni poravnavi.

Kot je pred kratkim poročal Dnevnik, naj bi sedanji lastniki načrtovali selitev dela proizvodnje iz Slovenije v srbsko Kikindo, eno tovarno pa naj bi prodali. Priprave za selitev nekaj proizvodnih linij iz tovarne v Senožečah so se po poročanju časnika že začele. Poleg Vuzenice in Senožeč ima družba proizvodni obrat še v Mariboru.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 09:05 18. September 2024.

    Še ena zgodba o uspehu Zdravka Počivalška. Matej Lahovnik z ljubljanske ekonomske fakultete: »Nekoč enega največjih podjetij v avtomobilski industriji …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.