S tradicionalno, že 15. novinarsko trgatvijo so v četrtek v Brdih končali trganje grozdja. V Vinski kleti Goriška brda so letos sprejeli 7.400 ton grozdja, kar je za 15 odstotkov manj kot lani, pričakujejo pa vina z nekoliko nižjo vsebnostjo alkohola z izrazitim sadnim karakterjem, ki so na trgu zelo iskana.
V nasprotju s prejšnjimi leti, ko smo novinarji trgali pikolit, so nam letos zaupali trganje rebule, najstarejše brike. Ob lepem vremenu nam je v vinogradu Borisa Gašparina v Neblem na pomoč priskočila tudi vinska kraljica Slovenije Andreja Erzetič, saj prav iz tega vinograda prihaja tudi posebna kraljičina rebula.
Vino in sir ter potop v Krčnik
Trganju sta sledila degustacija briških vin in sirov iz kobariške mlekarne Planika, ki se odlično dopolnjujejo, ter potop v tolmun Krčnik, iz katerega je vinska kraljica v spremstvu potapljačev kluba Subrda na dan potegnila posebno polnitev pikolita, ki je pod vodo zorel od lanske novinarske trgatve.
V kleti stavijo na tuje trge
Kot je povedal direktor vinske kleti Silvan Peršolja, trenutno 20 odstotkov vsega vina prodajo na tuje, predvsem v ZDA, Veliko Britanijo in Nemčijo, s prodiranjem na bolj eksotične, a zahtevne trge, kot sta Kitajska in Indija, pa si prizadevajo, da bi na tujem ustvarili 40 odstotkov vseh prihodkov.
V Brdih grozdje pod streho
Novinarska trgatev. Predstavniki sedme sile potrgali zadnje grozde rebule.