V boj s tigrastim komarjem

Foto: Žurnal24 Martin Geier z Univerze Regensburg prikazuje delovanje pasti. Zgornji razpršilec
Projekt. V Kopru bodo s pastmi ugotavljali velikost populacije tigrastega komarja.
Oglej si celoten članek
V svetu je 3.500 vrst komarjev, v Evropi jih živi 120. Vedno večji pomen pa ima tigrasti komar, ki se tudi vedno bolj razširja.
Katja Kalan, biologinja z Univerze na Primorskem

"V sosednji Italiji je tigrasti komar precej razširjen, pred dvema letoma so že imeli izbruh virusa čikungunja, ki jo je prinesel oboleli turist po potovanju v Indiji," pove Boris Kopilović z Zavoda za zdravstveno varstvo (ZZV) Koper. V tropih tigrasti komar prenaša virusa denga in čikungunja, pojasni Kopilović. V Sloveniji sicer ne prenaša nalezljivih bolezni, je pa vse bolj pereč problem v Evropi in pri nas.

Zato se je ZZV Koper skupaj z Univerzo na Primorskem, Deratizacijo, dezinfekcijo, dezinsekcijo (DDD) Koper ter Univerzo Regensburg odločil ugotoviti, kolikšna je populacija nadležnega komarja v koprski regiji, ter omejiti njegovo širjenje.

Obala in Goriška
V Sloveniji tigrasti komarji živijo predvsem v Obalno-kraški in Goriški regiji. Razmnožujejo se v manjših količinah sladke vode, v mlakah ali jezerih pa se ne razvijajo. Zato so za razmnoževanje najbolj kritične razne posode za zalivanje rož, sodi, kjer se nabira deževnica, vaze z vodo na pokopališčih ...

Pasti za komarje
Strokovnjaki z Univerze Regensburg so razvili posebne pasti za komarje (sistemi Eisenhans), ki oponašajo delovanje človeškega telesa. S pastmi bodo v Kopru (tudi s pomočjo evropskih sredstev) izvedli projekt nadzora tigrastih komarjev.

Past ima sistem oddajanja CO2, ki oponaša človeško dihanje, in reaktant z značilnim vonjem človeškega potu. Take sisteme je možno kupiti tudi pri nas (DDD Koper), vendar je njihova slabost trenutno visoka cena. Za sistem z eno pastjo brez sistema CO2 (privlači le tigraste komarje), ki zadostuje za 200 kvadratnih metrov površine, je treba odšteti okoli 150 evrov, s sistemom CO2 (primeren tudi za preostale komarje) pa 350 evrov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.