Ustavni sodniki zavrnili vlado

Foto: Žurnal24 (Foto: Žurnal24)
Generalna državna tožilka Barbara Brezigar zagotovo še nekaj časa ne bo ostala brez položaja. Ustavno sodišče je namreč zavrnilo pobudo vlade, naj presodi, kako lahko razrešijo šefa tožilcev.
Oglej si celoten članek

"Ustavno sodišče ni pristojno v postopku presoje ustavnosti zakona dajati svetovalnih mnenj," so pojasnili na Ustavnem sodišču. Vlada bo zato morala biti tista, ki bo sprejela dokončno odločitev o razrešitvi generalne državne tožilke Barbare Brezigar.

Spomnimo, da minister za pravosodje Aleš Zalar ni bil zadovoljen z delom Brezigarjeve, češ da se vmešava v postopke, zato se je pojavila ideja o njeni razrešitvi. A vlada je nato ugotovila, da so v zakonu, ki ureja razrešitev, določene nejasnosti, in za njihovo pojasnilo prosila ustavne sodnike.

Kot rečeno, so ti odločili, da zadeva ni v njihovi pristojnosti, zato je znova na potezi vlada.

Na ministrstvu za pravosodje pravijo, da so kljub temu zadovoljni z odločitvijo ustavnih sodnikov, ker pritrjuje, da so možne različne razlage zakona, ki ureja razrešitev generalnega državnega tožilca. Napovedujejo pa tudi, da v novem zakonu teh nejasnosti ne bo več.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.