"Upamo, da bo odstopila častno, čeprav vsaj pol leta prepozno"

Foto: Danijel Kovačič Grmek/UKOM
Foto: Danijel Kovačič Grmek/UKOM
V političnih krogih danes odmeva afera ministrice za digitalno preobrazbo Emilije Stojmenove Duh zaradi prometnega prekrška v tujini. Vrstijo se pozivi k odstopu. Premier Golob se med obiskom v tujini z novimi navedbami še ni uradno seznanil.
Oglej si celoten članek

Po nekaterih informacijah naj bi bil premier Robert Golob, ki se službeno mudi v New Yorku, z novimi razkritji najmanj nezadovoljen. Finančni minister Klemen Boštjančič sicer pravi, da ni obveščen o nobeni spremembi podpore ministrici.

Kot je znano, ministrica Stojmenova Duh se je v središču pozornosti znašla po razkritju portala N1, da je na službenem vozilu v tujini uporabila modre luči, kasneje pa želela doseči, da avstrijski organi ne bi končali prekrškovnega postopka zaradi prehitre vožnje na avstrijski avtocesti. Gre za novo afero ministrice, potem ko že dlje časa odmeva sporen nakup prenosnih računalnikov, zaradi katerega se bo Stojmenova Duh v petek zagovarjala v DZ. SDS je namreč že drugič vložila interpelacijo zoper njo.

"Sama bo odgovorila na vprašanja"

Medtem ko so z vladne strani še prejšnji teden prihajala zagotovila o podpori premiera Goloba ministrici, pa naj ta zdaj ne bi bila več gotova. Nezadovoljen zaradi afere naj bi namreč bil tudi predsednik vlade, ki je ta teden na službeni poti v New Yorku.

Na vprašanja o podpori ministrici je tako danes odgovarjal finančni minister in podpredsednik vlade Boštjančič. Dejal je, da ni obveščen o nobeni spremembi podpore ministrici Stojmenovi Duh. "V petek se bo zagovarjala pred očitki iz interpelacije, napovedanih je 11 ur razprave, verjamem, da bo več kot dovolj časa, da bo sama odgovorila na vsa vprašanja. Več kot to danes nimam za dodati," je bil redkobeseden.

Da gre za kočljivo zadevo, je medtem poudaril minister za delo Luka Mesec. "Ta stvar je zelo kočljiva, ta hip čakamo odziv predsednika vlade, ministrica prihaja iz kvote stranke Svoboda, po tem odzivu pa pričakujem, da se bomo, če ne že danes, pa jutri zjutraj pred sejo vlade, pogovorili, kako ukrepati," je dejal.

V SD se danes niso odzvali, prav tako ne poslanci Gibanja Svoboda. Med koalicijskimi partnerji se sicer ob čakanju na ukrepanje premierja Goloba v neformalnih pogovorih vrstijo mnenja, da bi morala ministrica potegniti končno potezo, zapustiti ministrski stolček ter s tem razbremeniti celotno koalicijo.

"To je prešlo vse meje dobrega okusa"

Ostri odzivi na ravnanje Stojmenove Duh prihajajo iz opozicijskih vrst, kjer menijo, da bi morala odstopiti, če želi ohraniti integriteto.

Poslanec SDS Rado Gladek je tako v današnji izjavi ocenil, da bi bil odstop Stojmenove Duh edina prava pot, če ministrica premore minimalno samokritiko. "Upam, da bo razmislila o vseh teh dejanjih, ki se ji očitajo in vsaj častno, čeprav po našem mnenju vsaj pol leta prepozno, zapustila ministrsko mesto," je dejal. V nasprotnem primeru pa bo pred poslanci v petek deja vu ob vnovičnem zagovoru ministrice v DZ, je dodal.

V NSi medtem po besedah vodje strankinih poslancev Janeza Ciglerja Kralja ne razumejo, zakaj je še govor o tem, da je Stojmenova Duh ministrica. "To je prešlo vse meje dobrega okusa in edina možnost je, da sama spozna, da je šla predaleč," je dejal. Obenem je ocenil, da je predsednik vlade zamudil priložnost, da se poslovi od ministrice, predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič da bi uveljavila avtoriteto, ministrica pa da bi ob "uničujočem revizijskem poročilu" sprejela odgovornost.

Da upa, da bo ministrica še pred petkom odstopila v dobro vlade, koalicije in levosredinske politične opcije, ki ji pripada, je na Facebooku zapisala tudi nepovezana poslanka Mojca Šetinc Pašek.

Ministrica Stojmenova Duh medtem danes za pojasnila ni dosegljiva.

Slovenija Nov udarec za ministrico: V javnost prišle podrobnosti, kako se izogiba plačilu kazni Slovenija Saj ni res, pa je: Še dodatnih 100 tisočakov za sporne računalnike Slovenija Nova zaostritev zaradi Stojmenove Duh

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 12

  • 23:17 25. September 2024.

    Tukaj bi pa Golobček končno moral odreagirati malo bolj na hard, če noče izpasti kot prejšnja vlada kjer so Janezovi …

  • 22:10 25. September 2024.

    Brez skrbi Stojmenova, Slovenci vas še vedno podpiramo. Problematični so Janšisti, ki v resnici sploh niso Slovenci!

  • 20:56 25. September 2024.

    Imam občutek, da je po prvem odkritju afere zadeva močno spolitizirana.Ni naključje, da dodatne stvari vseskozi prihajajo na plano in, …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.