Ukinjanje zdravilstva?

Foto: Saša Despot Slovenija 260.11.2013 mobitel, mobilna telefonija, mobilno omrezje, google, ilus
Ministrstvo. Črtali 24 zdravilskih metod.
Oglej si celoten članek

Ministrstvo za zdravje je konec marca v javno razpravo poslalo nov pravilnik, ki opredeljuje zdravilske sisteme in metode. Od 37 priznanih zdravilskih metod so jih s seznama črtali kar 24. Predlog novega pravilnika so na ministrstvu pripravili v času, ko ga je vodila AlenkaTrop Skaza, in sicer med javno razpravo, ki je trajala tri tedne in se je zaključila prejšnji petek. V tem času ni bil organiziran noben javni posvet.

Zdravilci brez pojasnil

"Pojasnil, kakšni so razlogi za ukinitev 24 načinov zdravljenja, od ministrstva nismo dobili," pravi podpredsednik sindikata zdravilcev Ljubiša Bojović. Tudi na spletni strani, na kateri ministrstvo za zdravje napoveduje javno razpravo, je naveden zgolj seznam metod, ki ostajajo, brez pojasnil in argumentov. Od denimo šestih priznanih energijskih metod je ostala samo bioresonančna, na seznamu pa ni več bioenergoterapije, prana terapije, radiestezije in reikija, pri biološko osnovanih terapijah je ostala le fitoterapija (zeliščarstvo), v skupini metod interakcije med umom in telesom ostaja joga terapija, ministrstvo pa črta biosinergijo, cvetno terapijo, či gong, zvočno terapijo ... Med 21 načini zdravljenja z manipulativnimi in telesnimi metodami jih na seznamu opredeljenih zdravilskih metod ostaja devet, med drugim so črtali osteopatijo, refleksoterapijo, akupresuro in akupunkturno masažo po Penzelu. "Ukinili naj bi številne metode zdravljenja, ki so med ljudmi zelo priljubljene in jim tudi pomagajo," pravi refleksoterapevtka Jeanette Korenc Lafer.

Proti sivi ekonomiji

"Pri izključitvi nekaterih metod iz pravilnika o opredelitvi zdravilskih sistemov in zdravilskih metod, ki se uvajajo v zdravilsko dejavnost, gre za delno deregulacijo poklica, kar je ena izmed prioritet vlade in skladno z usmeritvami vlade na področju obvladovanja sive ekonomije," odločitev pojasnjujejo na ministrstvu za zdravje. Pojasnila glede razlogov, na podlagi katerih so določili metode, ki so jih izločili s seznama, ter podatke o tem, koliko zdravilcev po njihovi oceni dela na črno, so nam obljubili za prihodnji teden. "Za zdravilske metode, ki ne bodo več zakonsko urejene, torej ne bodo zapisane v pravilniku, bo veljalo prosto delovanje na trgu, izvajalcem metod pa za delovanje ne bo treba pridobiti licence ministrstva za zdravje," še pojasnjujejo na ministrstvu. V sindikatu zdravilcev pa menijo, da bo ravno to pomenilo povečanje sive ekonomije.

Ustanavljajo zbornico

Pravilnik, ki opredeljuje metode, s katerimi lahko zdravijo zdravilci, je bil pripravljen leta 2008, slabo leto po sprejetju zakona o zdravilstvu. Zdravilci, ki so svojo metodo želeli uvrstiti na seznam, so morali pripraviti dokumentacijo z opisom metode ali sistema, učnega programa in gradiva. Predstaviti so morali tudi izobraževalna središča pri nas ali v tujini ter seznam strokovnih združenj, ki določeno metodo poznajo. Tisti brez medicinske 
izobrazbe so se morali prijaviti na izpit iz medicinskih vsebin. "Ocenjujemo, da bo z ukinitvijo metod, ki so že bile na seznamu, prizadetih od 200 do 300 zdravilcev," meni podpredsednik sindikata zdravilcev Ljubiša Bojovič in opozarja na nevarnost tega, da se bomo na področju zdravilstva vrnili deset let nazaj, ko ni bilo jasno, kdo dejansko je zdravilec in kdo šušmar.

Sindikat zdravilcev je na predlog spremembe pravilnika pripravil pripombe, ki se tičejo predvsem postopka ukinjanja zdravilskih metod ter začel ustanavljati Zdravilsko zbornico, ki čeprav zakon tako zahteva, ni bila nikoli ustanovljena. Priznavanje zdravilskih sistemov in zdravilskih metod ter nadzor nad njimi naj bi namreč bila v pristojnosti zbornice.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 21:14 2. Maj 2014.

    Ministrstvo je verjetno ugotovilo, da se v podzakonskem predpisu ponavljajo metode, ki so že sestavni del tradicionalnih medicinskih sistemov (ajurvedske …

  • 21:13 2. Maj 2014.

    Akupunktura je del tradicionalne kitajske medicine. Akupunkturo lahko kot protibolečinsko terapijo izvajajo samo zdravniki. Obstajajo pa različice akupunkture, kot na …

  • 21:10 2. Maj 2014.

    Še vedno velja zakon o zdravilstvu iz leta 2007.<br /><br />V zakonu o zdravilstvu je določena ajurvedska medicina - ajurvedska …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.