Tudi Slovenci na hitro domov

Foto: Žurnal24 Protesti ne pojenjajo. (Foto: Reuters)
Tujci bežijo iz Libije, tudi vsi Slovenci, ki se mudijo tam, bodo odšli domov predčasno.
Oglej si celoten članek
Na evakuacijo se pripravljajo:
Turčija: Po okoli 3.000 svojih državljanov je poslala dva tankerja in eno vojaško ladjo. Za pomoč pri evakuaciji naj bi jih prosilo še deset drugih držav.
Italija: V Libijo nameravajo poslati vojaško transportno letalo in evakuirati sto ljudi. Tam sicer živi 1.500 Italijanov.  Egipt: Iz Tripolija naj bi  evakuirali več sto ljudi.
Nizozemska: Pripravljeno je vojaško letalo, ki bo lahko na varno odpeljalo več kot sto nizozemskih državljanov.
Rusija: S štirimi letali naj bi evakuirali 563 ljudi. Z letalom avstrijske vojske so že včeraj evakuirali 62 državljanov Evropske unije.

Tujci zaradi vse bolj krvavih nemirov množično bežijo iz Libije, tudi slovenski državljani bodo domov odšli predčasno. Razmere so najbolj zaostrene v Bengaziju in Tripoliju.

V Libiji je trenutno 26 slovenskih državljanov, ki po državi potujejo z agencijama Oskar in Pisanec. Agenciji sta se z ministrstvom za zunanje zadeve dogovorili, da vsi predčasno končajo svoje potovanje.

Skupini sta bili v stiku že do zdaj, jutri naj bi se sešli in nato skupaj nadaljevali pot proti Tripoliju. Če bo mogoče, bodo odleteli domov z rednim letom, če ne, bodo poskušali organizirati čarterski polet.

Glede tega scenarija je Andrej Šter, vodja konzularnega sektorja na zunanjem ministrstvu, skeptičen, saj Libija takih poletov ne dopušča zlahka. Če to ne bo mogoče, bodo slovenske turiste poskušali privesti po kopnem čez mejo v drugo državo in od tam z letalom v Slovenijo.

V Libijo so odpotovali še trije slovenski poslovneži, vendar je le še en v državi.

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.