Tridnevni bajram za muslimane

Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24
Muslimani ob koncu ramazana začenjajo tridnevni bajram.
Oglej si celoten članek

Za muslimane po svetu, med drugim tudi v Sloveniji, se ob koncu meseca ramazana danes začenja tridnevni ramazanski bajram. Gre za enega največjih muslimanskih praznikov, ki zaključuje mesec postenja.

Islamska skupnost v Sloveniji bajramske slovesnosti pripravlja v osemnajstih slovenskih krajih, osrednja pa bo danes v športni dvorani na Kodeljevem v Ljubljani, kjer se bodo verniki zbrali ob 6. uri. Bajramsko molitev bo vodil mufti Nedžad Grabus, ki ob 18. uri v Ljubljani prireja tudi bajramski sprejem za imame, člane organov islamske skupnosti, donatorje ter predstavnike lokalne in državne oblasti.

Ker začetek ramazana sovpada z videnjem prvega luninega krajca, prihaja do vsakoletnih nesoglasij muslimanskih narodov, kdaj naj bi se praznovanje res začelo in končalo. Tako bo večina enomesečni post končala v petek, med drugim muslimani v Egiptu, Savdski Arabiji, Kuvajtu in Združenih arabskih emiratih. Danes pa ga bodo končali v srednji Evropi, pa tudi v Libiji in nekateri šiitski muslimani v Libanonu.

Ramazan je deveti mesec v muslimanskem koledarju, ki se ravna po luninih menah. Je eden od petih stebrov islama, med katerimi so tudi izpovedovanje vere v Alaha in njegovega preroka Mohameda, molitev petkrat na dan, dajanje miloščine revnim in bolnim ter romanje v Meko vsaj enkrat v življenju.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.