Tovšakova ujeta na debeli laži

Foto: Žurnal24 Vegrad, ki ga je vodila Hilda Tovšak, je imel v prvih šestih mesecih 35 milijono
Sindikalist Čater. Tovšakova zavaja in podcenjuje. Vodilni dobivali po 16 tisoč evrov plače.
Oglej si celoten članek

Zmeda. “Dejstvo je, da Hilda Tovšak laže.” Tako se je na izjavo zdaj že bivše direktorice Vegrada, ki je v torkovih Odmevih trdila, da delavcem za plače dolguje le 600 tisoč evrov, odzval sindikalist Srečko Čater. “Mar je v dolgu že upoštevala tudi diskont iz prisilne poravnave?” se je vprašal.

Dolžna vsaj 2,4 milijona

Tako neresnico izreči in se smejati v kamero je podcenjevanje gledalcev.
Srečko Čater, sindikalist

“Slovensko javnost Tovšakova podcenjuje in zavaja. Višino dolga iz naslova plač je namreč mogoče preveriti z znanjem matematike tretješolca,” je bil slikovit Čater. V Vegradu je zdaj zaposlenih 633 ljudi, po kolektivni pogodbi pa imajo povprečno plačo 1.243 evrov bruto (oziroma dobrih 1.500 bruto bruto). “Delavcem dolguje polovico majske, junijsko in julijsko plačo. V podjetju pa je še pet oziroma šest tistih, ki so na individualnih pogodbah in naj bi prejemali okoli 16 tisoč evrov plače,” je pojasnil Čater. Po njegovem mnenju je dolga najmanj 2,4 milijona evrov.

Uradno dolg 2,9 milijona
Da je dolg višji od dobrega pol milijona evrov, pa črno na belem kaže včeraj objavljen načrt za finančno prestrukturiranje. Upnikom iz naslova plač (skupaj s prispevki, davki od plač in odpravninami – postavka: prednostne terjatve upnikov) Vegrad dolguje kar 2,9 milijona evrov.

Upnikom le petina
Po predlogu prisilne poravnave naj bi se navadne terjatve do upnikov zmanjšale za 148 milijonov evrov, preostali 38-milijonski dolg pa bi Vegrad poplačal do leta 2014. Upniki bi tako prejeli okoli petino terjatev; če bi se zgodil stečaj, pa le slabih 14 odstotkov, piše v dokumentu, ki ga je pripravila uprava Tovšakove. Da bi splezal na zeleno vejo, pa bo Vegrad razprodal za 13,6 milijona evrov nepremičnin in za 1,5 milijona evrov opreme. Še 13 milijonov evrov na leto bodo privarčevali z odpuščanjem (v treh mesecih se bo število zaposlenih zmanjšalo na 485), posojila in lizinge pa bodo reprogramirali.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.