Tovornjakarji valijo krivdo na cestarje

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Vozniki tovornih vozil pravijo, da niso edini, ki so ob zapadlem snegu povzročali zastoje. Prst kažejo na vzdrževalce cest, ki bi morali začeti čistiti ceste že prej.
Oglej si celoten članek

Pri Sekciji za promet pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS), ki združuje skoraj 6 tisoč slovenskih cestnih prevoznikov, so prepričani, da se je treba problematike neprevoznosti cest v zimskih razmerah lotiti sistematsko. Čiščenju cest bi morali nameniti več pozornosti, in sicer še preden nastanejo kritični zastoji, ki smo jim bili priča prejšnjo soboto.

"Obtoževanje voznikov tovornih vozil, da so minulo soboto samo oni povzročili zastoje na cesti, kjer so bile težke vremenske razmere, ni upravičeno. Ne moremo z gotovostjo trditi, da so vsi vozniki tovornih vozil imeli ustrezno zimsko opremo, vendar pa morajo v takšnih vremenskih razmerah svojo vlogo odigrati tudi vzdrževalci cest. Ti bi morali cesto začeti čistiti že prej in ne šele takrat, ko zapade deset ali več centimetrov snega," pojasnjuje sekretar Sekcije za promet pri OZS Bojan Pečnik. "Če bi Dars v soboto začel plužiti pravočasno, bi trideset vozil s plugi lahko brez problema učinkovito splužilo cesto na razdalji od Vrhnike do Razdrtega," dodaja Pečnik.

Če se že mora umakniti, se nima kam

V Sekciji za promet pri OZS se nikakor ne strinjajo, da so za prometne zastoje vselej odgovorni vozniki tovornih vozil, ki se znajdejo na neočiščenih cestah. Če že ne morejo pravočasno in stalno čistiti cest, pa bi morali voznikom tovornih vozil omogočiti vsaj to, da se lahko izločijo na ustrezna mesta, kjer lahko počakajo. "Zato predlagamo, da država tudi zaradi pomanjkanja ustreznih parkirnih mest (1.000 jih je odločno premalo) aktivno podpre predlog Sekcije za promet pri OZS, ki predvideva postavitev več mikrologističnih centrov na avtocestnem križu. Poleg logističnih aktivnosti bi na teh mestih zagotovili ustrezna parkirna mesta, ki bodo namenjena počitku in oskrbi voznikov tovornih in osebnih vozil ter avtobusov," poudarja Pečnik.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 15:29 12. December 2012.

    DARS in nasploh cestna podjetja bi morala na cesto poslati pluge takoj ko začne snežiti, sploh ob podatku da bo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.