Toliko bo v torek treba odšteti za liter dizla in bencina

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Gorivo se je na mediteranskih trgih pocenilo, zato bi morale v torek cene dizla in bencina pasti. Seveda, če vlada ne bo posegla v trošarine, kot je to v preteklih tednih že nekajkrat storila.
Oglej si celoten članek

Kolegi z Mojih financ so tudi tokrat pripravili izračune novih cen goriv, ki bodo stopile v veljavo v torek ob polnoči.  

"V zadnjih dveh mesecih na trgih opažamo izrazit padec cen goriv, kar pa se le deloma odraža v sedanji regulirani ceni. So pa te kljub dvigom dajatev nižje kot v prvem delu poletja," so zapisali pri omenjenem spletnem mediju. Dodali so, da je po seriji sprememb formule za določanje cen goriv napovedovanje sprememb postalo nehvaležno opravilo. "Se pa na podlagi sprememb, ki smo jim priča na mediteranskih trgih goriv, zdi, da cene goriv v torek ne bi smele biti višje. Če vlada na zviša dajatev, pa bi torkovo polnjenje rezervoarjev moralo biti cenejše od današnjega," so še poudarili.

Če vlada ne poseže v dajatve, tako na Mojih financah pričakujejo, da bo liter bencina stal približno 1,45 evra in se tako približal ravni v juniju, ko je bil liter najcenejši od letošnjega februarja in hkrati stal približno toliko, kot pred izbruhom ukrajinske vojne. Trenutna cena litra bencina je postavljena pri 1,475 evra.

Poceniti bi se moral tudi dizel

Po osrednji napovedi pri Mojih financah pričakujejo, da bi cena litra dizla lahko upadla za približno tri cente. Liter dizla bi tako po juliju spet zdrsnil pod 1,50 evra za liter, ugotavljajo. Trenutna cena je postavljena pri 1,519 evra za liter.

Za primerjavo, pri naših južnih sosedih Hrvatih je za liter dizla treba odšteti "le" 1,37 evra. Povedano drugače: če danes tankate na Hrvaškem pri 50-litrskem rezervoarju prihranite kar 7,45 evra.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 18:54 21. September 2024.

    Zdaj je tudi jasno, da je poslanec svobode v arhivih udbe, kdo bi si mislil, da gre za nasilneža Gregoriča, …

  • 18:23 21. September 2024.

    Za primerjavo, pri naših južnih sosedih Hrvatih je za liter dizla treba odšteti "le" 1,37 evra. Povedano drugače: če danes …

  • 15:04 21. September 2024.

    Aja cene bodo padle če ne bo vlada zvišala trošarin... zdaj je jasno!!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.