Banke so že začele zapirati pipico

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Junijska primerjava obrestnih mer, ki jih banke ponujajo za depozite, kaže na prve znake zniževanja.
Oglej si celoten članek

Preverili smo, kaj banke ponujajo za enoletno vezavo deset tisoč evrov. Večina bank v primerjavi z aprilom ni znižala obrestnih mer, sta jih pa po naših podatkih Sparkasse (z 2,5 na 2,3 odstotka in z 2,8 na 2,7 odstotka) ter Gorenjska banka z 2,6 na 2,3 odstotka.

Se bodo obrestne mere še dodatno znižale? Večina bank odgovarja le, da spremljajo tržne razmere in da se nanje prilagajajo.

"Višine obrestnih mer oblikujemo na podlagi razmer na trgu. Okrepljena gospodarska aktivnosti in znižanje inflacije sta tako že privedla do znižanja obrestnih mer s strani centralne banke. Le temu bomo verjetno sledile tudi vse banke," so odgovorili v Hranilnici Lon.

"Pričakujemo, da bodo obrestne mere enoletnih depozitov nekoliko nižje, se bodo pa tako kreditne kot depozitne obrestne mere prilagajale tržnim razmeram," pa so na vprašanje, ali bodo do konca leta spremenili obrestno mero za enoletne depozite, odgovorili v Delavski hranilnici.

Na pričakovano znižanje obrestnih mer kažejo tudi primeri, ko je krajši depozit obrestovan bolje kot daljši. Tako na primer Sparkasse novim strankam za vezavo do 120 dni ponuja 3,10-odstotno obresti, za enoletno vezavo pa le 2,70, kar je pol odstotne točke manj. 

Banke za vaš denar dobijo 3,75-odstotne obresti

Evropska centralna banka je z veljavnostjo 12. junija znižala obrestne mere, med drugim tudi obrestno mero za odprto ponudbo mejnega depozita, ki je po novem 3,75 odstotka. Ta obrestna mera določa obresti, ki jih dobijo banke, ko pri centralni banki čez noč deponirajo denar. Povedano bolj po domače, banka za vaš denar, ki ga čez noč brez tveganja naloži pri centralni banki, dobi 3,75-odstotne obresti, do 12. junija pa so dobile štiriodstotne. 

To je bistveno manj, kot ponujajo deponentom, kaj šele za nevezan denar na računu. Najnižja ponudba na našem bančnem trgu za enoletno vezavo deset tisoč evrov je en odstotek (Unicredit banka), najvišja pa tri odstotke, kolikor novim strankam ponujata Unicredit in Gorenjska banka.

Unicredit sicer bistveno višje obresti kot za enoletni depozit ponuja za vezavo od 18 do 35 mesecev (2,5 odstotka oziroma 2,6 za sklenitev v spletni banki).

Večina bank za enoletno vezavo ponuja okrog 2,5 odstotka, več kot 2,6 odstotka lahko dobi le, kdor je pripravljen zamenjati banko. Manj kot dva odstotka poleg že omenjenih ponujata le NKBM in SKB.

Novim strankam ob hkratnem odprtju transakcijskega računa s paketom Sproščeni, Aktivni ali Brezmejni Unicredit banka ponuja 3-odstotno letno obrestno mero za sklenitev enega Klasičnega depozita v znesku od 500 do 100.000 EUR in z maksimalno ročnostjo do 18 mesecev.

V NLB se denar splača namesto za eno leto vezati za 13 mesecev, saj je obrestna mera bistveno višja in trenutno znaša 2,25 odstotka.

Na NLB varčevalnem računu je denar na voljo že sedem dni po pologu nanj, obrestna mere pa je trenutno 0,777 odstotka (20 odstotkov 6-mesečnega euriborja).

Pri Intesi Sanpaolo je osnovna obrestna mera 1,3 odstotka, a jo je možno zvišati ob sklenitvi prek spletne ali mobilne banke (za 0,2 odstotke točke) in še za toliko, če je znesek depozita višji od 50 tisoč evrov, torej je mogoče za 51 tisoč evrov depozita, ki ga skleneš prek spletne banke, dobiti 1,7-odstotne obresti, kar je skoraj tretjino več od osnovne ponudbe.

Tudi pri Intesi Sanpaolo je obrestna mera za pol leta višja kot za eno leto, znaša 2,0 odstotka, v primeru sklenitve prek digitalne banke 0,2 odstotne točke več in za zneske nad 50 tisoč evrov še 0,2 odstotne točke več, torej največ 2,4 odstotka.

Novim strankam ponujajo 3,15-odstotne obresti za šestmesečno vezavo in 3-odstotne za devetmesečno vezavo.

V Addiko banki, ki jo trenutno poskuša prevzeti NLB, je vezava nad enim letom obrestovana z 2,4-odstotnimi obrestmi, nove stranke pa dobijo enake obresti za depozit do vključno 180 dni (redna ponudba je 1,50 odstotka).

Tuje banke brez vezave ponujajo več

Ponudba na nekaterih bankah je precej boljša. N26 tako ponuja varčevalni račun brez vezave, na katerem so obresti 2,8-odstotne, izplačilo obresti pa mesečno. Na računu N26  Metal, ki stane 16,90 evra na mesec, so obresti 4-odstotne.

Revolut ponuja naložbo v tako imenovani Flexible account, kjer so trenutno obresti 2,96 odstotka. Pri tem je treba opozoriti, da gre za obresti od naložbe v vzajemne sklade in ne za depozit, kar pomeni, da naložba ni zajamčena do sto tisoč evrov in da obresti do tisoč evrov niso oproščene plačila 25-odstotnega davka.

Trgovalna platforma Trade Republik na neinvestiran denar do 50 tisoč evrov od 12. junija, ko je ECB znižala obresti, ponuja 3,75-odstotne obresti, pred tem so ponujali štiri odstotke. Trgovalna platforma ima dogovore z več evropskimi bankami, tako da ima stranka odprt bančni račun z IBAN kodo, kar pomeni, da za denar do sto tisoč evrov jamči država.

Slovenci lahko prek spleta odprejo račun tudi pri nekaterih bankah v drugih državah EU, ki ponujajo višje obresti od slovenskih bank.

janez.zalaznik@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 13

  • 11:09 20. Junij 2024.

    Sporočilo članka: na slovenski banki za enoletno vezavo in nakazilom plače ne moreš dobiš toliko kot v evropskih bankah, ki …

  • 09:09 20. Junij 2024.

    https://www.youtube.com/watch?v=QznC23BUIcU

  • 09:07 20. Junij 2024.

    ŽIDI TISKAJO DENAR BREZ PODLAGE IN VAM GA ŠE POSOJAJO Z OBRESTMI! GLUPI NAROD PA TO SPREJEMA....PROBLEM JE KER SO …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.