Neočiščene in umazane friteze, zamaščene nape, organski odpadki prejšnjega dne še vedno sredi kuhinje, slabo očiščeni hladilniki, na talnih ploščicah zasušena umazanija, sredi kuhinje nastavljene vabe za miši in nezaščitene luknje z električno napeljavo, luščenje belila s sten in stropa.
To je le nekaj izmed najhujših kršitev, na katere so med lanskimi nadzori lokalov naleteli inšpektorji za varno hrano. Vsem tem – 33 jih je bilo, na zemljevidu so označeni z rdečo barvo – so izdali začasno prepoved obratovanja kuhinje, priprave jedi ali strežbe hrane.
Poudariti je treba, da so med lokali, ki so označeni z modro barvo, tudi taki, ki so jim inšpektorji izdali odločbo le zaradi majhnih napak. Nekaterim gostincem so, recimo, v hladilniku našli kakšno živilo s pretečenim rokom, drugim je potekel certifikat za varno delo z živili.
"65 odstotkov vseh pregledanih gostinskih obratov od skoraj dva tisoč pregledanih je bilo v veliki meri skladnih že ob prvem pregledu," poudarjajo na uradu za varno hrano.
Poglaviten vzrok za neskladnosti sicer štejejo dejstvo, da zaposleni za rokovanje s hrano nimajo potrebnih poklicnih kvalifikacij, usposabljanj ali izobraževanj.
Z zemljevida lahko razberemo, da je največ kršiteljev v Ljubljani in okolici ter na vzhodu Slovenije.
"Razporeditev gostinskih obratov po državi ni enakomerna. Največ jih je v Ljubljani in okolici, kjer je tudi nekaj obratov zaprtih in takih z večjimi neskladnostmi. Res pa je, da bi bili z več inšpektorji bolj učinkoviti. Ne moremo pa trditi, da so gostinski lokali v določeni regiji slabši ali boljši kot drugje," pojasnjujejo inšpektorji.
Preglede jih izvaja 26 v polnem delovnem času, delno pa še 14.
Nekaj najhujših kršiteljev ...
Lokalu s hitro prehrano Tramvaj sredi prestolnice, na Trgu mladinskih delovnih brigad, so zaradi praktično enakih pomanjkljivosti pri higieni, že drugo leto zapored prepovedali promet z živili.
V kuhinji picerije Trnovski zvon v ljubljanskem Trnovem so inšpektorji naleteli na pajčevine, omet je bil poškodovan in je odpadal. Hladilna omara in zamrzovalna omara sta bili v neustreznem higienskem stanju.
V ljubljanski gostilni Pod Lipo je bila napa tako zamaščena, da je umazanija kapljala na površino, kjer se rokuje z živili. Podobno higiensko katastrofo so inšpektorji odkrili tudi v ljubljanski indijski restavraciji Tandoori.
V znanem ljubljanskem lokalu Franci na balanci je bila talna površina v neustreznem higienskem stanju. Bila je polna razbite steklovine, umazanije in vidne so bile pajčevine. V hladilnih pultih, ob robovih, kjer so se shranjevale alkoholne in brezalkoholne pijače, je bila vidna plesen in umazanija.
Črna pika tudi nekaterim hotelom
Na seznamu blažjih kršiteljev so se znašli tudi nekateri hoteli. Recimo, ljubljanski Union, portoroška Apollo in Mirna, blejska Hotel Toplice in hotel Triglav Bled, Ski hotel Vogel in hotel Vivat v Moravskih Toplicah. Inšpektorji niso bili zadovoljni niti s stanjem v Termah Čatež.
Zdi se, da so inšpektorji v letu 2017 veliko pozornosti posvetili tudi higienskim razmeram v planinskih domovih, saj so jih pod drobnogled vzeli kar 13. Razmere so bile posebej kritične v enem, in sicer v Partizanskem domu Vodice, kjer so začasno prepovedali uporabo naprav, opreme ter pripravo jedi.
"Velikokrat naletimo na nejevoljo odgovornih, ko se odkrijejo neskladnosti, na grožnje v teh obratih pa izjemoma. V primerih nasilnih dejanj ali groženj se poslužujemo asistence policije," še poudarjajo na uradu za varno hrano.
Ti podatki so preveč zastareli. V skoraj dveh letih so vsi ti lokali že lahko zamenjali lastnike in vse osebje, …
V teh odločbah je ogromno podatkov o lastnikih dejavnosti. Ali je tu vse v sladu z zakonom o varovanju podatkov?
Smo oktobra 2018, če niste opazili. Podatki bi imeli neko vrednost, če bi zanje izvedeli lani, ko se je to …