"To je katastrofa"

Foto: Žurnal24 V Biljah, kjer je bila voda v središču kraja včeraj dopoldne globoka meter in po
Poplave. Primorcem so poplave, kakršnih ne pomnijo, povzročile precej preglavic in materialne škode.
Oglej si celoten članek

“Če bi preventivno ukrepali, bi bilo zagotovo manj težav. Ko je začela Vipava naraščati, bi morale biti vreče s peskom že tu, ne pa da so jih začeli šele polniti,” je bil včeraj kritičen Jurij Pelikan, najemnik ene od številnih hiš v Mirnu, ki jih je narasla Vipava zalila z meter in več visoko vodo.

V celotni občini je voda poplavila okrog sto objektov, veliko prebivalcev pa je ostalo ujetih v zgornjih nadstropjih hiš. Številne ceste na ajdovskem koncu in v spodnji Vipavski dolini so bile včeraj še neprevozne, zaradi razmočenosti terena pa se je sprožilo tudi nekaj novih zemeljskih plazov. Kot je povedal poveljnik civilne zaščite v Občini Ajdovščina Igor Benko, ki je v spremstvu geologa pregledoval stanje na terenu, je največji plaz Slano blato nad Lokavcem dokaj stabilen, vseeno pa bo treba interventno urediti površinsko odvodnjavanje.

Foto: Žurnal24 poplave


V Sečovljah evakuirali
Na Obali se je sprožilo več manjših plazov, poplavljenih je bilo več cest in številne kleti stanovanjskih hiš. Reka Rižana je prestopila bregove in v obeh ribogojnicah odnesla več ton postrvi. Poplavljena sta bila cela sečoveljska dolina in letališče, gasilci pa so morali ljudi iz tamkajšnjih hiš celo evakuirati.

Na mejnem prehodu Dragonja je deroča voda ponoči odnesla avtomobil znamke Mercedes z registrsko tablico italijanskih oznak skupaj z voznikom in sovoznico. Uspelo jima je splezati na drevo, od koder so ju gasilci rešili dobro uro pozneje. “To je res katastrofa. Posamezniki so imeli v hišah tudi do 1,5 metra vode. Uničilo jim je vse,” je bil pretresen piranski župan Tomaž Gantar, ki si je skupaj z ministrom za promet Patrickom Vlačičem ogledal razmere v Sečovljah in Dragonji. Zaprti so bili vsi trije mejni prehodi s Hrvaško v Istri.

Foto: Žurnal24 poplave



Nimajo kriznega načrta
Voda je poplavila vse parkirne površine v parku pred Postojnsko jamo, kar je povzročilo nemalo preglavic, predvsem logističnih. “Pokazalo se je, da nimamo kriznega načrta ukrepanja v takšnih primerih. Bojim se, da smo na ta račun izgubili precej gostov, zlati individualnih, ki so obrnili,” je pojasnil Marjan Batagelj, novi direktor in lastnik Turizma Kras.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.