To je glede karanten sinoči odločila vlada

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Vlada je danes razširila nabor izjem od karantene na domu.
Oglej si celoten članek

Po visoko tveganem stiku v karanteno ne bo treba cepljenim s poživitvenim odmerkom, osebam, ki so za covidom-19 zbolele pred manj kot 45 dnevi, in polno cepljenim prebolevnikom. V skladu s priporočili epidemiologov pa bo karantena od ponedeljka skrajšana na sedem dni.

Pojasnila ministra

Kot je na novinarski konferenci po srečanju vlade s predstavniki gospodarstva na Brdu pri Kranju spomnil minister za zdravje Janez Poklukar, je kolegij epidemiologov Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) predlagal, da se karantena na domu ob tveganem stiku skrajša z desetih na sedem dni.

A vlada tega ni zapisala v odlok, saj po Poklukarjevih besedah "to izhaja iz priporočil epidemiološke stroke, ki se začne izvajati po tem protokolu v ponedeljek". Kot je še dodal, bodo predstavniki NIJZ strokovno podlago za to odločitev podali v petek na novinarski konferenci.

Po predlogu epidemiologov bi se sicer karantena zaključila brez PCR-testiranja. Kot je že v sredo pojasnil Poklukar, epidemiologi namreč ugotavljajo, da se okužbe v 94,6 odstotka primerih izkažejo znotraj sedmih dni, zato bi se karantena lahko zaključila brez dodatnega testa.

Izjemo izpolnjujejo tudi prebolevniki

V karanteno po novem ne bo treba osebam, ki so bile cepljene s poživitvenim odmerkom cepiv proizvajalcev Pfizer/BioNTech in Moderna ter osebam, ki so prebolele covid-19 in to dokazujejo s pozitivnim PCR-testom, od katerega je minilo vsaj deset in največ 45 dni.

Izjemo od karantene pa izpolnjujejo tudi prebolevniki, kar dokazujejo s pozitivnim rezultatom PCR-testa, ki so bili hkrati dvakrat cepljeni s cepivom proizvajalcev Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, kitajskim cepivom proizvajalcev Sinovac Biotech in Sinopharm, indijskim cepivom proizvajalca Bharat Biotech ali z ruskim cepivom Sputnik. Izjema velja tudi za prebolevnike, ki so bili enkrat cepljeni s cepivom Janssen proizvajalca Johnson & Johnson.

Odlok se bo začel uporabljati 10. januarja, so sporočili po seji vlade.

Slovenija Razglašena tretja faza, zdravnikom ni treba v karanteno

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 00:18 7. Januar 2022.

    Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

  • 21:53 6. Januar 2022.

    Vsak dan nekaj novega samo da je zmeda še večja. Saj nihče več ne ve kako in kaj, vse uporabne …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.