Težave ceste brez imena

Foto: Saša Despot/Žurnal24 Slovenija 03.11.2013 avtomobili, prometne razmere, dez, avtocesta, slaba vidljiv
Štiri leta prepiranja, da so svetniki potrdili prvi predlog. Vmes posegli celo slavisti.
Oglej si celoten članek

Zahodna vpadnica v Novo mesto od naselja Češča vas do industrijskega kompleksa Adria Mobil je po štirih letih – pogajanja o imenu so se začela že leta 2010 – le dobila ime Zaloška cesta. Ime je sprva predlagala delovna skupina župana Alojzija Muhiča.

A ker je naselje Zalog v sosednji občini, so novomeški politiki menili, da bi bilo vpadnico bolje poimenovati Češka cesta, saj vodi v naselje Češča vas. Ta predlog je občinska uprava posredovala na Slovensko akademijo znanosti in umetnosti, kjer so ugotovili, da Češka cesta ni skladna z merili za poimenovanje ulic.

Zato so predlagali ime Češčevaška cesta, a je tudi ta predlog doživel upor, saj je občinska uprava menila, da edino stavbo na cesti – športni objekt velodrom – uporablja veliko tujih gostov, "ki bi jim bila pisava in izgovorjava Češčevaška cesta zapletena". Na občini so na tej točki obupali in odstopili od poimenovanja. Tema se je zdaj vrnila na sejo občinskega sveta, ker je država lastništvo velodroma prenesla na občino. Dolgoletno poimenovanje Zaloške ceste bo občino sicer stalo 270 evrov za dve usmerjevalni tabli in 13 evrov za hišno tablico velodroma.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 09:52 24. December 2013.

    In zakaj je na sliki ljubljanska obvoznica? Šlamparija!

  • 08:27 24. December 2013.

    Butalska cesta

  • 07:51 24. December 2013.

    Štiri leta so potrebovali za poimenovanje ceste? Jaz bi jo zaradi njih poimenoval Oslovska cesta.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.