Telekom zagnal mobilno omrežje na Kosovu

Foto: Žurnal24 Nadzorniki so izvolili novo vodstvo.
V Prištini so tudi uradno zaznamovali začetek delovanja omrežja mobilne telefonije Telekoma Slovenije in njegove kosovske družbe Ipko Net.
Oglej si celoten članek

Predsednik uprave Telekoma Slovenije Bojan Dremelj, minister za razvoj Žiga Turk in direktor kosovske agencije za pošto in elektronske komunikacije Anton Berisha so danes v Prištini tudi uradno zaznamovali začetek delovanja omrežja mobilne telefonije Telekoma Slovenije in njegove kosovske družbe Ipko Net. Kot je na novinarski konferenci pred slovesnostjo dejal Turk, Telekom Slovenije s svojimi investicijami, tudi na Kosovu, postaja močan mednarodni igralec, Slovenija pa s to in drugimi investicijami kaže, da zaupa v napredek v regiji.

Predsednik uprave Telekoma Slovenije je ob tem izrazil zadovoljstvo nad investicijo v nakup 75-odstotnega deleža Ipko Neta in postavitev mobilnega omrežja in dejal, da so se za investiciji odločili, čeprav so številni potezo Telekoma, da investira na Kosovu, ocenili kot zelo pogumno.
Konzorcij skupine Telekom Slovenije in njegove kosovske hčerinske družbe Ipko Net je licenco za drugega mobilnega operaterja na Kosovu, kot je znano, pridobil februarja letos. Poleg 75 milijonov evrov, ki jih je konzorcij plačal za koncesijo, bo v gradnjo mobilnega omrežja GSM na Kosovu vložil še dobrih 120 milijonov evrov, skupaj skoraj 200 milijonov evrov.

Sprva le v večjih mestih
Najprej bo konzorcij, kot so pred časom sporočili iz Telekoma, pokril večja mesta, nato pa načrtuje, da bo v petih letih dosegel 50-odstotni tržni delež. V Telekomu poudarjajo, da je kosovski trg elektronskih komunikacij zaradi sorazmerno skromne razvitosti s približno 35-odstotno penetracijo v mobilni telefoniji zelo perspektiven ter zaradi svoje evropske in razvojne naravnanosti ter podobne velikosti trga, kot je slovenski, tudi zelo zanimiv.

Telekom Slovenije bo skupaj s svojo hčerinsko družbo v prvi fazi uvajanja, do februarja, postavil 144 baznih postaj, doslej pa naj bi jih bilo postavljenih 50. Zanimanje za novo omrežje in uporabo storitev Ipko Neta je na Kosovu zelo veliko, tako da v Telekomu načrtujejo, da bodo v prihodnjih petih letih dosegli 50-odstotni tržni delež in v zreli fazi poslovanja pridobili milijon naročnikov.

Ipko Net ima svoje lastno fiksno in brezžično omrežje, z njim pa pokriva 80 odstotkov naseljenega območja na Kosovu. Trenutno ima na lastnem omrežju po vseh večjih mestih na Kosovu več kot 32.000 širokopasovnih naročnikov, od tega več kot 2000 poslovnih uporabnikov.

Menjava med Slovenijo in srbsko pokrajino Kosovo, ki je pod protektoratom Združenih narodov, je lani dosegla skoraj 78 milijonov evrov, od česar je na slovenski izvoz odpadlo slabih 73 milijonov evrov. V prvih devetih mesecih letos je Slovenija na Kosovo izvozila za 50 milijonov evrov, uvozila pa za 3,6 milijona evrov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.