Talum: "Razmere na energetskem trgu so vedno bolj ekstremne"

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Zmanjšali porabo elektrike, povečali porabo plina.
Oglej si celoten članek

"Razmere na energetskem trgu so vedno bolj ekstremne in pod takimi pogoji proizvodnja primarnega aluminija ni mogoča," so sporočili iz podjetja Talum. Zato so bili primorani dodatno znižati proizvodnjo v elektrolizi. "V zadnjem tednu junija smo še dodatno zmanjšali število delujočih elektroliznih celic s 50 na 30. Pred tem smo, kot je znano, proizvodnjo v elektrolizi zaradi energetske krize zmanjšali 1. novembra lani," so pojasnili.

Z zmanjševanjem proizvodnje v elektrolizi in posledično zmanjševanjem porabe električne energije pa so povečali porabo plina za pretaljevanje oziroma reciklažo aluminija. "Kratkoročno v Talumu kot v večini industrije proizvodnje in predelave materialov ni mogoče preiti na nadomestne energente, ker ni na voljo primerne tehnologije."

V primeru redukcije plina pa bodo primorani takoj dodatno omejevati proizvodnjo na področju predelave in reciklaže aluminija, so še dodali.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 8

  • 15:53 8. Julij 2022.

    Kaj? Povečali da so porabo plina? Da jih ni sram, nič solidarnosti z ukrajinskim vodstvom? Takoj demokratično prepovedat prodajo, uporabo …

  • 15:27 7. Julij 2022.

    arhimed je potopil rimske ladje, tile v Talumu pa ne znajo s soncem topit aluminja.. ja 6 mesecev je minilo …

  • 14:42 7. Julij 2022.

    Pošljite zahvalo Uršuli, pa pozdrave Zelenskemu.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.