Takšnega odkritja ni bilo že mnogo let

Foto: MO Maribor najdba in detonacija bombe bomba Foto: MO Maribor najdba in detonacija bombe bomba
Pripadniki državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi so v četrtek ob vinogradu nad Prvačino našli 292 kosov nevarnih ostankov vojne, večinoma bomb, min in granat.
Oglej si celoten članek

Vse so odpeljali v skladišče, kjer bodo počakale na uničenje, danes poročajo Primorske novice.

Tri ročne bombe, ki so štrlele iz zemlje, sta v četrtek opazila starejša zakonca in o najdbi obvestila center za obveščanje. Ta je na kraj poslal pirotehnika državne enote, ki sta bombe pobrala in območje nato pregledala z detektorjem kovin.

Ker sta z njim zaznala večjo količino kovin, sta poklicala dodatne pirotehnike. Po nekajurnem kopanju so našli 292 nevarnih ostankov vojne, skupaj težkih 466 kilogramov. Po pregledu in meritvah vsakega kosa posebej so se odločili, da vse skupaj odpeljejo v skladišče, kjer bodo počakali na uničenje.

Kot je za Primorske novice ocenil poveljnik državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Darko Zonjič, so domačini med prvo in drugo svetovno vojno verjetno čistili polja in vinograde ter vsa odkrita neeksplodirana ubojna sredstva prinesli na ta kraj in plitko zakopali. Dodatno so jih zakrila še drevesa oziroma korenine, erozija pa je nato povzročila, da so tri najvišje ležeče bombe pokukale na plan.

"Takega odkritja nismo imeli že vrsto let. Nazadnje smo pred približno šestimi leti nad Kanalom našli približno 50 kosov, da bi našli skoraj 300 kosov, pa je res redkost," je povedal.

Fotografija je simbolična.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 20:12 19. Oktober 2024.

    Tukaj pri nas je toliko teh trekking hobi mojstrov, čudno da še niso naleteli ali našli teh bomb do sedaj, …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.