Odprta kuhna se v Ljubljano vrača po prevetritvi odloka o uživanju hrane v bližini prevzemnega mesta. "Načrte nam je v začetku pomladi prekrižalo poslabšanje epidemiološke situacije, nazadnje pa je odprtje zadržal odlok, ki bi obiskovalcem onemogočal obedovanje v bližini točke prevzema hrane in pijače," je pojasnil soustanovitelj Odprte kuhne Lior Kochavy.
Organizacija devete sezone Odprte kuhne je bila po njegovih besedah polna presenečenj in pretresov. "A veseli smo, da je bil poziv nas in naših partnerjev slišan in da so odlok v preteklih dneh posodobili, nekoliko omilili pogoje in s tem prižgali zeleno luč za Odprto kuhno, s tem pa tudi za sorodne projekte po vsej Sloveniji," je še poudaril Kochavy.
Soustanoviteljica dogodka Alma Kochavy je izpostavila močno skupnost, ki se je zbrala okoli Odpre kuhne. "V mislih imam naše srčne ponudnike, naše obiskovalce, ki svojo podporo izražajo na družbenih omrežjih, odlično sodelovanje z Mestno občino Ljubljana in javnima podjetjema Ljubljanska parkirišča in tržnice ter Voka Snaga in vse člane naše širše organizacijske ekipe. Skupaj nam je uspelo ohraniti upanje in zdaj gremo lahko končno pogumno naprej v za našo kulinariko izjemno pomembno leto, ko Slovenija nosi naziv Evropska gastronomska regija 2021," je izpostavila.
Kot otvoritveni gost bo v petek jedi predstavil mladi slovenski kuharski mojster Jakob Pintar, vzhajajoča zvezda slovenske kulinarike in nosilec naslova Mladi talent 2020 po izboru priznanega kulinaričnega vodnika Gault&Millau. Njegova ljubljanska restavracija TaBar je uvrščena na seznam najbolj svežih in inovativnih svetovnih restavracij 50BestDiscovery.
V začetku sezone se bodo na Pogačarjevem trgu predstavili tudi novi ponudniki Bistro Grad Štanjel, Gostilna in vino Bužinel, le Potica, Meat Business, Pišek Bar, Stories by Lea, Taco Polako, The Amaze in Toro. Organizatorji zagotavljajo, da se bo kasneje ponudnikom pridružila še kakšna nova obedovalnica, kakšen povratnik, pa tudi kakšen prestižen gost, manjkala pa ne bo niti klasična ponudba.
Jedi in pijačo bodo na Odprti kuhni tudi letos stregli izključno v povratni embalaži in biorazgradljivih materialih, saj ostajajo zavezani konceptu trajnostne naravnanosti in želijo k okolju prijaznemu ravnanju (tudi na druge dni v tednu) spodbuditi čim več obiskovalcev, so še zapisali v sporočilu za javnost.
dezurni@zurnal24.si
Kolk bo pa letos najem štanta ? 6-7 let nazaj, 150 na vsak petek..