To je glede odpiranja lokalov in teras povedal Janez Janša

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Kdaj se bodo lokali lahko odprli vsaj za strežbo na terasah?
Oglej si celoten članek

Današnja seja državnega zbora se je začela s poslanskimi vprašanji predsedniku vlade Janezu Janši, ki so povezana z obvladovanjem epidemije koronavirusa in blaženjem njenih posledic. 

Eno od vprašanj, ki ga je postavil predsednik SNS Zmago Jelinčič, se je nanašalo tudi na odpiranje gostinskih in namestitivenih obratov, podobno kot na sosednjem Hrvaškem, kjer so že odprli terase

Covid-19 Janša zaradi novih sevov napovedal možnost popolnega zaprtja celotne države

"Ne poznam države v Evropi, ki bi imela podobno povprečno število okužb na dan kot mi in bi imela gostinske lokale odprte," je na vprašanje odgovoril Janša. "Je pa res, da je gostinstvo, hkrati s turistično branžo med najbolj prizadetimi. Velik delež pomoči gre tej panogi. Nihče ni brez pomoči, je pa seveda nekaj drugega, če lahko delaš in se razvijaš, kot da si odvisen od državne pomoči ter ne veš, koliko časa bo to še trajalo. To povsem razumemo. Glede na epidemiološko situacijo in pojav novih različic virusa je treba tehtati, kaj je prioriteta."

"Virus se ne širi sam, širi se s stiki. Omejevanje virusa pomeni omejevanje stikov, še posebej rizičnih. Po enem letu vemo, katere dejavnosti so bolj tvegane. Ko je treba tehtati med šolami in gostilnami, običajno pretehtajo šole." 

Janez Janša

Pojasnil je, da so računali, da bodo gostinske in turistične dejavnosti sproščali postopoma, najprej v najboljših regijah. "Računali smo, da bo obalno-kraška prva regija, kjer se bodo te dejavnosti lahko sprostile, žal pa danes gledamo njeno epidemiološko sliko, ki je štiri krat slabša kot v posavski regiji, ki je imela v drugem valu najslabšo sliko," je dejal Janša. "V Posavju so, očitno, potem ko so imeli hudo situacijo jeseni, vendarle začeli ravnati drugače. Od nas je odvisno, kdaj bodo terase in gostilne odprte. Ni pa tudi garancije, da bodo, potem ko jih bomo odprli, ostale odprte do konca leta."

Covid-19 Znano ime nove vodje vladne strokovne skupine

"Smo v stagnaciji"

Dodal je, da smo v stagnaciji, na izhodu iz drugega vala. "V Evropi so močno razširjene nove verzije virusa, ki je poleg tega, da je bolj kužna, bolj odporna na cepiva. Britanski sev je prisoten povsod po Evropi - poglejte, kaj se dogaja na Češkem," je povedal Janša. "Češka je danes aktivirala vojsko. Moramo biti pripravljeni tudi na tretji val. Od nas bo odvisno, kako hud bo."

COVID-19 V SLO Ta regija je nevarno blizu črne faze

Države, ki imajo odprte lokale in terase, imajo po besedah Janše število dnevnih okužb nižje od 200, na Hrvaškem celo pod 100. "To pomeni, da je virus redek in je tveganje ob sproščanju manjše," je dejal Janša. "Pri nas se število okužb dnevno giblje med 700 in 800, to pomeni, da je virus povsod, vsako sproščanje ga dodatno razširi. Češka je odprla gostinske dejavnosti ob novem letu in po novem letu, iz psiholoških razlogov. Danes imajo izredno stanje. Posledice - število hudo obolelih in umrlih, pride z zamikom. Naredimo vse, da bomo prišli v rumeno, takrat takrat bomo lahko sproščali terase lokalov. Prej bi bilo nerazumno tvegano, ne poznam epidemiologov, ki  bi to podprli."

Slovenija Potrjeno: V Sloveniji prisotna južnoafriška različica virusa

dezurni@zurnal24.si
 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 30

  • 23:13 1. Marec 2021.

    res mi ni j asno kaj vam tolk manjkajo oštarije . meni čist nič. kafe illy si doma sam skuham …

  • 21:40 1. Marec 2021.

    Gostilne zaprte, dijake po nekajmesečnem zaprtju nujno v šole, za striženje psa se mora testirati lastnik in še in še …

  • 21:26 1. Marec 2021.

    Tisti k vreme v to sanje naj ostane doma ne hodit v službo ne v trgovino skratka nikamor bulte v …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.