Švici grozi znižanje bonitetne ocene

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Bonitetna hiša Fitch je ta teden opozorila, da bi lahko zaostritev krize območja evra ali pregrevanje švicarskega nepremičninskega trga škodovala švicarskemu gospodarstvu. To bi lahko ogrozilo bonitetno oceno Švice, ki je zdaj najvišja, torej AAA.
Oglej si celoten članek

"Občutna zaostritev krize bi lahko predstavljala pritisk na oceno dolgoročnega dolga Švice," so pojasnili v Fitchu. Kot so spomnili, je država gospodarsko in finančno močno vezana na evrske države.

Območje evra namreč predstavlja največjega trgovinskega partnerja Švice, upočasnjevanje gospodarske rasti evrskih držav pa se že pozna v zmanjšanem obsegu švicarskega izvoza.

Za Švico bi bil lahko nevaren tudi nepremičninski trg. Če bi prišlo do njegovega pregrevanja, bi to pomenilo veliko tveganje za švicarske banke, to pa bi se lahko odrazilo tudi na boniteti države.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 12:09 23. Junij 2012.

    A zdej so se pa še na Švico spravl. Ma neverjetno. Pa stokrat bolj trden finančni sistem ma kot ZDA, …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.