Svetil nam bo zasebnik

Foto: Žurnal24 (Foto: Boštjan Tacol)
Javna razsvetljava. Mesto je prodalo delež Enluxu, druge koncesije pa ne namerava odvzeti.
Oglej si celoten članek

 Z odkupom deleža Mestne občine Ljubljana (MOL) v Javni razsvetljavi (JR) je Enlux postal 94,85-odstotni lastnik podjetja. Mestna občina je svoj 43,7-odstotni delež prodala po ceni 81 evrov za delnico oziroma za skupaj 12,3 milijona evrov. Pogodbo so podpisali 28. decembra lani, kupnina pa je bila do konca prejšnjega leta že plačana, so pojasnili na občini.

A sem kdaj rekel, da svoj posel opravljajo slabo? Nasprotno, govoril sem, da so vrhunski v svojem poslu. Razen vodstva. Jaz pač z direktorjem, ki me je nalagal, ne mislim sodelovati.
župan Zoran Janković o sporih z Javno razsvetljavo

Eno koncesijo so odvzeli
Župan Zoran Janković je ob predlanskem povečanju Enluxovega deleža v družbi JR napovedal odvzem koncesij za upravljanje prometne signalizacije in mestne javne razsvetljave. JR je nato jeseni 2008 odvzel le koncesijo za semaforje in cestno signalizacijo, za javno razsvetljavo pa ne.

Takrat je Janković pojasnjeval, da je koncesija podjetja, kjer občina nima nadzornikov, problematična, ker mesto ne more nadzorovati dejanske porabe denarja. Opravljanje dela javne službe iz odvzete koncesije je prenesel na Javno podjetje Ljubljanska parkirišča in tržnice (JP LPT), to pa je zaposlilo tudi 38 ljudi, ki so prej delali v JR. Enlux oziroma JR sta takrat vložila odškodninske tožbe proti MOL, vendar so jih umaknili ter se kmalu prijavili na pet od šestih javnih razpisov JP LPT za nakup materiala ter vzdrževanje cestne signalizacije in semaforjev.

Večanje lastništva

Deleži. Enlux je bil že pred odkupom mestnega deleža od leta 2008 večinski lastnik Javne razsvetljave. Takrat je občini speljal nakup dobrih 14 odstotkov družbe in dosegel skupaj 51,15 odstotka vseh delnic. Mestna občina je kljub 43,7-odstotnemu deležu ostala brez nadzornikov v družbi.

Druga koncesija ostaja JR
Napovedan odvzem druge koncesije za upravljanje mestne javne razsvetljave se ni nikoli zgodil. MOL je kljub napovedim ne bo odvzela niti zdaj, ko so odprodali ves delež v JR.

Na MOL so pojasnili, da razloga za prenos koncesije na JP LPT ni, saj ta ni ne kadrovsko ne tehnično sposobna prevzeti teh del. Župan Janković je dodal, da so v JP LPT pripravili finančni načrt za prevzem upravljanja mestne javne razsvetljave ter ugotovili, da bi morali dokupiti vozila in opremo, ki jo v JR že imajo, zato so se odločili, da to koncesijo pustijo JR.

Po pojasnilih Enluxa delež poslov z MOL predstavlja skoraj 40 odstotkov vsega poslovanja JR. Za mesto bodo do izteka koncesijske pogodbe vzdrževali ter upravljali naprave, opremo, objekte in omrežje javne razsvetljave, nadzorovali posege v javne površine, obešali zastave in nameščali novoletno okrasje, vzdrževali opremo za razsvetljavo, ventilacijo ter prometno signalizacijo predora pod gradom, izdajali strokovna mnenja v zvezi z javno razsvetljavo ter zagotavljali meritve in nadzor. Vrednost del na podlagi koncesijske pogodbe je bila lani slabega 4,3 milijona evrov. Ob tem je MOL podpisala še pogodbo o investicijskem vzdrževanju. Po njej JR investicijsko vzdržuje ter obnavlja tako javno razsvetljavo kot prometno signalizacijo in optično infrastrukturo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.